Ingezonden persbericht


----------

31 mei - It kin net / Het kan niet - Perdu, Amsterdam

Een feestelijke ontmoeting van Friese en Nederlandse dichters

Met o.a. Robert Anker, Chrétien Breukers, Tsead Bruinja, Elmar Kuiper, Tiny Mulder, Grytsje Schaaf, F. Starik en Abe de Vries

Dankzij de reclame voor Beerenburg weet Nederland dat 'net' niet betekent in het Fries en niet 'net', maar Friesland heeft meer te bieden dan drank, skûtsjesilen en fierljeppen. Friesland kent een zeer rijke literaire traditie waarin met name dichters de afgelopen jaren binnen en buiten de provincie indruk hebben gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de bezwerende optredens van Tsjêbbe Hettinga en Albertina Soepboer of de tournee rondom de bloemlezing Droom in blauwe regenjas in 2004 en 2005.

Nu, in 2008, verschijnen er twee tweetalige bloemlezingen die voor een Nederlands publiek een verdere kennismaking met de Friese poëzie mogelijk maken. Bij uitgeverij Bornmeer verschijnt Het goud op de weg, een keuze uit de Friestalige poëzie van 1880 tot nu, samengesteld door Abe de Vries, met o.a. gedichten van Piter Jelles Troelstra, Theun de Vries en Tsjêbbe Hettinga, en bij uitgeverij Cossee verschijnt de De geboorte van het zwarte paard (Cossee) een tweetalige keuze uit de Friese poëzie van Tsead Bruinja.

Tijdens deze avond kunt u luisteren naar de ijzersterke voordrachten van niet alleen vijf Friese dichters, waaronder de oudste nog levende dichteres uit Het goud op de weg, Tiny Mulder (1921), en de jongste, Grytsje Schaaf (1979), maar ook naar de Nederlandstalige dichters Robert Anker, F. Starik en Chrétien Breukers. Robert Anker zal gedichten ten gehore brengen geschreven in een zelfbedacht dialect en F. Starik zal een vertaling van Bruinja voorlezen op muziek. Chrétien Breukers leest voor uit eigen werk en is mede uitgenodigd omdat hij als één van de eerste bloemlezers in zijn 25 jaar Nederlandstalige poëzie 1980-2005 in 666 en een stuk of wat gedichten ook ruimte bood aan de Friese poëzie en omdat hij via zijn Contrabasreeks het heeft aangedurfd verschillende Friese dichters in vertaling uit te geven.

De vertalingen van de Friese gedichten worden voorgelezen of geprojecteerd en de boeken zijn natuurlijk te koop bij boekhandel Perdu. Bij de eerste exemplaren van De geboorte van het zwarte paard krijgt u een litho van beeldend kunstenaar Ramon Verberne.

Locatie: Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam
Datum: zaterdag 31 mei 2008
Aanvang: 20:30
Zaal open: 20:00
Toegang: Gratis

Aangezien de ruimte in Perdu beperkt is, raden we u aan vroegtijdig te reserveren via telefoon (020-4220542) of via mail (perdu@perdu.nl)

Internet: http://www.perdu.nl/