Hulpverleningsregio Haaglanden


CO-meting Nesciohove, Zoetermeer

31 mei 2008, Zoetermeer

Brandweer meet koolmonoxide in woning Zoetermeer

Zoetermeer In een woning en het bijbehorende portiek aan de Nesciohove in Zoetermeer meette de brandweer vanavond een verhoogde concentratie koolmonoxide. Deze was ontstaan door het binnenshuis gebruik van een barbecue. Vier personen hebben zodanige gezondheidsklachten gekregen, dat zij naar een ziekenhuis zijn vervoerd.

In een woning aan de Nesciohove werd zaterdagavond een persoon onwel, waarop andere aanwezigen de ambulancedienst hebben gewaarschuwd. Toen ter plaatse bleek dat meer mensen klachten hadden, heeft de ambulancedienst assistentie van de brandweer gevraagd. Dit om in de woning te meten of wellicht sprake was van koolmonoxide. Dit vermoeden kwam voort uit de constatering dat in de woning een barbeque was gestookt.

De brandweer heeft het portiek en enkele woningen op koolmonoxide bemeten. Op diverse plaatsen is een verhoogde concentratie van dit giftige gas aangetroffen. Door een ventilator te gebruiken is het gas verdreven.

De aanwezigen in de woning en een buurman zijn door de ambulancedienst nagezien, waarna besloten is vier personen naar een ziekenhuis te vervoeren voor nader onderzoek.

De brandweer wijst nadrukkelijk op de gevaren van het in huis stoken van een kolenbarbeque, niet alleen vanwege het risico op koolmonoxidevergiftiging, maar ook het bijbehorend brandgevaar.

Lees meer over de gevaren en het voorkomen van
koolmonoxidevergiftiging op www.brandweer.nl onder Veilig wonen.

Melding brandweer : 21.13 Uur
Ter plaatse : 21.18 Uur
Brand meester : Uur
Einde incident : 22.15 Uur
Ingezet personeel : 9
Ingezette voertuigen : 3