Ingezonden persbericht



Woensdag 4 juni
LUX Nijmegen
Marienburg 39-38
20.00- 22.00uur
Global crash course;
Birma: hoe verleen je hulp als een regime niet wil meewerken?

Het generaalsregime in Birma lijkt eindelijk gezwicht te zijn voor de internationale druk om hulpverleners toegang te geven tot de door de cycloon Nargis getroffen gebieden. De vrees is echter dat veel van de hulp te laat zal zijn. Het is dan ook de vraag of de internationale gemeenschap niet veel eerder op had moeten treden. Hadden we niet, zoals bijvoorbeeld Frankrijk bij monde van Minister van Buitenlandse Zaken Kouchner riep, in het kader van een VN-operatie meteen na de ramp een humanitaire interventie moeten plegen? Maar kan dat zo maar? Biedt het internationaal recht de mogelijkheid om hulpverlening buiten een regime om op te leggen? En zo ja, hoe pak je dat dan aan? Hoe verleen je hulp als een regime niet mee wil werken?

Een crash course met hoogleraar Internationaal Recht Willem van Genugten, Kees Homan van Clingendael en Silvia Brens, verslaggever van Netwerk die als een van de weinigen er in geslaagd is het gebied binnen te treden.

De LUX Crash Course is een nieuw concept van LUX debat. Gezaghebbende sprekers, een actueel en urgent onderwerp en u. Omdat sommige kwesties zo snel mogelijk behandeld moeten worden.

Woensdag 4 juni, aanvang 20.00uur, locatie LUX, Marienburg 38-39, Nijmegen, entree gratis, info www.globaldebat.nl. Reserveren via 0900-5894636.

Global is een publiek project van LUX en het CIDIN van de Radboud Universiteit, over de mensen in de Derde Wereld die het slechter hebben dan wij en de vraag wat wij, met hen, daaraan kunnen doen. Dit project is mogelijk gemaakt door de NCDO. Informatie over dit project vindt u op www.globaldebat.nl.

Voor de redactie:

Mocht u behoefte hebben aan meer informatie, kunt u bellen met: Hedzerd de Boer, 06-42458124 / 024-3818122 (afdeling debat)


---- --