KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

8-4-2008

KWS Schuttevaerrace gaat nieuwe koers varen

De bekende KWS Schuttevaerrace, die plaatsvindt van 4 tot en met 7 juni, vaart vanaf dit jaar met de instelling van een speciale klasse voor diepstekende schepen een nieuwe koers. Een deelnemer mag zelf aangeven of hij in de A- of de B-klasse wil varen.

Kiest hij voor de laatste categorie, dan moet hij op het zeiltraject Texel-Vlieland via de Boontjes bij Harlingen varen. De A-groep blijft gebruik maken van de Paardenhoek. De route via de Boontjes is 19 km langer. De instelling van de nieuwe klasse is gebeurd met instemming van de zeilers, waarmee intensief overleg is gevoerd.

De verwachting is dat na het traject Texel-Vlieland de vloot redelijk geconcentreerd vanaf Vlieland gaat vertrekken. De snelle schepen komen immers als eerste op Texel aan en vertrekken daar ook als eerste, maar moeten nu wel een grotere afstand afleggen. De andere schepen varen een kortere route, die in principe minder tijd vergt.

Dit is de belangrijkste wijziging in de opzet van de race die sinds 1981 gevaren wordt. Naast het zeilen zijn ook hardlopen en wielrennen belangrijke onderdelen voor het eindklassement. Een andere aanpassing is dat op Texel weer 100 km moet worden gefietst, dit was 60 km.

In de overige trajecten (zeilen Stavoren-Kornwerderzand,
Kornwerdeerzand-Oudeschild (Texel), Texel-Vlieland,
Vlieland-Harlingen, Harlingen-West-Terschelling en vervolgens via Kornwerderzand naar de finish in Hindeloopen), zijn geen veranderingen doorgevoerd. Op Vlieland en Terschelling komt de hardloper in actie (circa 18 km op Vlieland en 12 km op Terschelling), in Harlingen wordt een fietsparcours van 60 km afgelegd.

Organisatorisch zal de wedstrijd nu door het Grouster duo Jan Kooistra en Bonnie Galama worden geleid. Kooistra is via de Koninklijke Watersportvereniging Sneek bekend als wedstrijdleider van onder meer de Europese en Wereldkampioenschappen Yngling vorig jaar bij Medemblik en functioneert voor de tweede maal als wedstrijdleider bij de Frisian Solar Challenge Race. Galama was de afgelopen twee edities al
wedstrijdleider bij de KWS Schuttevaerrace.

De verdeling in een A- en een B-klasse is vastgelegd in een nieuw wedstrijdreglement, dat deze maand op de website van de organisatie (www.schuttevaerrace.nl) wordt gepubliceerd. De organisatie denkt dat zij met deze aanpassing voldoet aan een wens die onder vele
(oud-)deelnemers leeft.

Internetadres: www.schuttevaerrace.nl