Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 29 mei 2008

Lustrumcongres: de katholieke kerk en de moderniteit in Europa

Internationaal lustrumcongres Universiteit van Tilburg

De Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg organiseert van 4 tot en met 6 juni de internationale conferentie The Catholic Church and Modernity in Europe. Centraal staat de spanning die elke katholieke theologische faculteit ervaart tussen de katholieke traditie en de moderne cultuur. Het congres maakt deel uit van het lustrumcongres van de 80-jarige Universiteit van Tilburg.

De hedendaagse theoloog heeft te maken met een spanningsveld dat zijn werk niet gemakkelijk maakt. Hij moet zich bijvoorbeeld verschuilen achter de traditie zonder in dialoog te gaan met de moderne cultuur of zichzelf kritiekloos overgeven aan die cultuur. De pas opgerichte Faculteit Katholieke Theologie, die zowel academisch is als loyaal aan de kerkelijke gemeenschap, heeft zichzelf echter de taak opgelegd de katholieke traditie te combineren met de hedendaagse cultuur. Op deze internationale conferentie zullen verschillende aspecten van dit proces belicht worden.

Kernthema's van de conferentie zijn verleden, heden en toekomst van de katholieke kerk in Europa na 1945, theologie tussen het bevestigen en het negeren van de hedendaagse cultuur, het zelfbeeld van de kerk in het spoor van het Tweede Vaticaans Concilie en de bijdrage van de katholieke traditie aan de huidige pluralistische wereld. Sprekers zijn onder meer dr. Peter Losonczi (Hungary Academy of Sciences in Budapest), dr. Anna Williams (Cambridge University), prof. dr. Jochen Hilberath (Katholisch-Theologische Fakultät Tübingen), prof. dr. Donald Loose (UvT en Erasmusuniversiteit) en dr. Karin Heller (Whitworth University, Washington).