Universiteit van Tilburg

30 mei 2008

Vijf stadskijkers, ruim vijftig filmpjes en een kinderboek over het altijd andere Tilburg

Jarige Universiteit van Tilburg en gemeente belichten samen stadsveranderingen

Tilburg Transformeert. De stad die voor het eerst wordt vernoemd in de 8e eeuw wisselt als geen ander van aangezicht. Het transformerende Tilburg is het onderwerp van vijf digitale stadskijkers die een permanente plek in de stad krijgen. De kijkers bevatten foto's, filmfragmenten, geluid en commentaartekst en worden woensdag 4 juni om 16.00 gepresenteerd in het gebouw van Interpolis, hoofdsponsor van het project. Voor kinderen is het boekje Tilburg. Altijd Anders geschreven. Tilburg Transformeert is een project van de 80-jarige Universiteit van Tilburg, in nauwe samenwerking met de gemeente Tilburg.

De stadskijkers worden op vijf locaties in de stad geplaatst (twee ervan iets later, wegens herinrichting van de stad?). Ze bevatten elk tien tot dertien korte films (gemiddeld een kleine twee minuten lang) die de locaties zelf tot onderwerp hebben. Tegelijkertijd wordt het kinderboek Tilburg. Altijd Anders uitgebracht. In vier korte, rijk geĂŻllustreerde hoofdstukken worden belangrijke ontwikkelingen op het gebied van economie, onderwijs, religie en cultuur geschetst. De kinderen van de hoogste klassen van de basisschool krijgen het boekje gratis, en kunnen tevens deelnemen aan een stadswandeling, waarin de kijkers zijn opgenomen.

In de afgelopen 150 jaar was Tilburg het decor van talloze wisselingen. De akkers en de weilanden tussen de dorpse kernen werden bebouwd met textielfabrieken, waarvan de meesten al weer zijn gesloopt. In dezelfde periode verrezen talloze kerken en kloosters, ook daarvan zijn er velen verdwenen of hebben een andere bestemming gekregen. Ook het onderwijs drukte zijn stempel op het wisselende stadsbeeld: de universiteit en hogescholen kwamen, verdwenen vervolgens naar de randen van de stad, om er deels weer terug te keren.

De ontwikkelingen op het gebied van economie, onderwijs, religie en cultuur vormen de leidraad voor het project Tilburg Transformeert, dat is ontwikkeld in het kader van het 80-jarige bestaan van de Universiteit van Tilburg. Samen met het stadsmuseum is beeld- en geluidsmateriaal geselecteerd waarmee de veranderingen in de binnenstad geillustreerd worden in fimpjes die in de stadskijkers te zien zijn. Er worden filmfragmenten gebruikt met de opening van de schouwburg, het studentenleven in de jaren vijftig, de sloop van het oude stadhuis et cetera. Ook zijn audiofragmenten te beluisteren, met onder meer voormalig burgemeester Becht, de architect van de stadsvernieuwingen in de jaren zestig en de huidige burgemeester Vreeman die pleit voor respect voor de eigenheid van Tilburg.

Aan Tilburg Transformeert hebben meegewerkt het Stadsmuseum en Ilse Vossen (film- en fotomateriaal), ontwerpbureau Kinkorn, Words Unlimited (teksten), Peter Hofland (montage) en de wetenschappers Bijsterveld, Van Driel en Weren. Sponsoren zijn Interpolis en Eureko. Een kleine selectie van films die in de kijkers worden getoond is te zien op de website www.uvt.nl/tt .