Politie Haaglanden

Haaglanden, 04-06-2008

Grote partij fietssleutels gestolen

Delft Bij een diefstal bij een rijwielherstelzaak aan de Van Schuijlenburchstraat zijn dinsdag 3 juni om 17.00 uur 40 fietssleutels weggenomen. Het gaat om zogenaamde moedersleutels waarbij op een vrij eenvoudige manier sloten van fietsen kunnen worden geopend. Twee jongeren betraden de winkel en hielden de 36-jarige eigenaar aan de praat. De man liep op verzoek van de twee jongeren naar het magazijn om iets te pakken. Toen hij terug kwam in zijn winkel bleek dat de jongeren weg waren en dat zij vanaf een rek 40 moeder sleutels hadden weggenomen. Beide verdachten zijn circa 13-15 jaar oud. Politie Haaglanden waarschuwt fietsenbezitters voor valse fietssleutels die momenteel in omloop zijn. Recent zijn er bij aanhoudingen van meerdere fietsendieven dergelijke sleutels aangetroffen. Met de valse fietssleutel, een moedersleutel van een bekend slotenmerk, kunnen fietssloten snel én zonder braakschade worden geopend.

Forse stijging 1e kwartaal 2008
Het eerste kwartaal van dit jaar steeg het aantal fietsendiefstallen in de regio Haaglanden met 30 procent. Werden er in het eerste kwartaal van 2007 nog 1211 fietsen gestolen, in de eerste drie maanden van dit jaar waren dit er al 1585. De laatste weken is er sprake van forse stijging waarbij de indruk bestaat dat bij de diefstallen van fietsen gebruik wordt gemaakt van valse sleutels.

Opvallende stijgers
In Zoetermeer werden in de eerste dagen van de maand juni ruim 30 fietsen gestolen. Delft noteerde na 4 dagen ruim 40 diefstallen.

Landelijke campagne
Fietsdiefstal wordt door het Nederlandse publiek genoemd als een van de grootste maatschappelijke ergernissen. Als doelstelling is geformuleerd: 100.000 minder gestolen fietsen in 2010 ten opzichte van 2006. In 2006 werden ruim 750.000 fietsen gestolen. Hiervan zijn ruime 120.000 aangiftes bij politie gedaan. Vandaag start een landelijke campagne waarbij via diverse acties de aandacht wordt gelegd op de stijging van fietsendiefstallen. Minister G. Ter Horst geeft vanmiddag in Utrecht het officiële startsein van de campagne. In het 2e kwartaal van 2008 worden alle politiekorpsen aangesloten op het Fietsdiefstalregister van RDW. Het fietsdiefstalregister is te raadplegen door politie, rijwielhandel en burgers via www.fietsdiefstalregister.nl. Aangiftes van gesloten fietsen die zijn voorzien van merk en framenummer of chipnummer worden sinds 1 januari 2007 geregistreerd in het register. In januari 2008 heeft de minister van Binnenlandse Zaken het fietsdiefstalregister geopend voor het publiek. Internetplatform www.fietsdiefstal.nl vormt hét centrum van informatie over fietsdiefstal, de aanpak ervan en wat te doen om het te voorkomen.

Aangifte doen
Daarnaast is het belangrijk dat u de kenmerken van uw fiets kent zoals merk en type en het framenummer (en fietschipnummer) en dat u in geval van diefstal altijd aangifte doet bij de politie. Aangifte kan ook via internet (www.politie.nl/haaglanden). Kijk voor tips om fietsendiefstal te voorkomen op www.hoeveiligismijnwijk.nl of op www.politie.nl/haaglanden.

Fietsendiefstallen in Teamwest
In het opsporingsprogramma van Rtvwest; Teamwest is vanavond een onderwerp te zien met betrekking tot het thema fietsendiefstallen. De uitzending is te zien bij Rtvwest omstreeks 17.20 uur. Het progamma wordt daarna (tot donderdag 5 juni) enkele keren herhaald en is tevens te zien via www.westonline.nl .