Provincie Overijssel

Rampnacht voor motorjacht

De 'No Stress' met zijn kop 11 meter op de kant Na een niet geplande overnachting op maandagavond 2 juni en een onvrijwillige kennismaking met de muggen die dit gebied rijk is, vonden de opvarenden van het motorjacht de "No Stress", het tijd worden om een bergingsbedrijf in te schakelen. Het jacht was namelijk door nog onbekende oorzaak op de oever van de Walengracht afgemeerd.

De eerste poging

HEBO maritieme service uit Zwartsluis werd op woensdagochtend 3 juni gebeld om het jacht weer vlot te trekken. De eerste poging om het jacht van de wal te trekken, bleek vergeefse moeite. Al snel bleek dat zwaarder materiaal noodzakelijk was. HEBO besloot toen om een ponton te halen en er een kraan op te plaatsen om het schip van de wal te takelen. Het ponton was zo groot dat het schutten bij Beukerssluis handwerk werd, want de duwboot paste niet meer in de sluis.

panorama-1.jpg (1700 Kb)

De Tweede poging

In het begin van de middag kwam bij politiebureau de Blauwe Hand, in Wanneperveen, de melding binnen dat in de Walengracht, een motorjacht op de kant zou liggen. De politie was snel ter plaatse om poolshoogte te nemen. Gelukkig werd geconstateerd dat zich geen persoonlijke ongelukken hadden voorgedaan. Tegen het eind van de middag kwam HEBO met het ponton bij de plek des onheils aan. Met enige moeite en het vakmanschap van de bergers, werden takelbanden om het jacht gelegd en werd de "No Stress" van de kant getakeld.

panorama-2.jpg (88 Kb)

De "No Stress" vaart weer

Na een korte proefvaart en een controle of het jacht geen water maakte, bleek dat er geen schade was aan het onderwaterschip. Met de schrik nog in de benen en meer stress dan de naam van het schip doet vermoeden, voeren de opvarenden weer op huis aan. In overleg met de sluismeester kon Hebo na sluitingstijd nog schutten en ging de politie terug naar het bureau om verslag te doen van een wel heel vreemde afmeerlocatie.

De takelbanden worden aangebracht Het onderwaterschip wordt gecontroleerd De 'No Stress' hangt weer boven water

Langzaam wordt het jacht verplaatst.