ABVAKABO FNV: Toezicht thuiszorginstellingen ver onder de maat

ABVAKABO FNV pleit voor stringenter toezicht op bestuurders van thuiszorginstellingen. William Moorlag, vakbondsbestuurder van ABVAKABO FNV, zei dit in de uitzending van NOVA op woensdag 3 juni. Het huidige systeem van toezicht is volgens de vakbond niet meer voldoende nu de markt van de thuiszorg steeds verder is vrijgegeven.

De thuiszorg loopt samen met de kraamzorg, voorop in de introductie van marktwerking. Dit heeft er de afgelopen jaren toe geleid dat instellingen zijn gefuseerd, activiteiten zijn afgestoten en opgeknipt. Er is een woud ontstaan van verschillende rechtspersonen met een sterke onderlinge verwevenheid en grote kansen op belangenverstrengeling. Moorlag: 'De schaalvergroting en de vercommercialisering van de sector vraagt om een ander soort van toezicht. Het gaat om steeds grotere instellingen waarin heel veel publiek geld omgaat. Beter toezicht is nodig om de publieke belangen en integer bestuur te waarborgen.

Nu is het zo dat de controle op de Raad van Bestuur wordt uitgeoefend door de Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen. In de praktijk blijken deze organen vaak niet in staat om de raad van bestuur kritisch te volgen. Moorlag: 'Te vaak zien we dat deze Raden van Toezicht de rolopvatting hebben om de bestuurders met raad en daad terzijde te staan. De controletaak is op veel plaatsen onvoldoende ontwikkeld en heeft onvoldoende aandacht. Dat biedt ruimte voor misstanden. Waar sprake is van misstanden blijven deze te lang onontdekt of worden deze met fluwelen hand aangepakt'.

In de Nova-uitzending werd aandacht besteed aan de misstanden van voormalige bestuurders van de Drentse Thuiszorginstelling Icare. Justitie en de FIOD doen onderzoek naar financiële wantoestanden bij deze instelling. Moorlag: 'Wat bij Icare is gebeurd is extreem, maar het is meer dan een incident. In Noord Nederland zijn meer instellingen waar een onwelriekende geur vanaf komt'.

Noot voor de pers:
Links: Geen informatie