NIOD


22.5.2008

Martijn Eickhoff over Peter Debye en zijn carrière in nazi-Duitsland, 4 juni, 20.15 uur in Delft

In de lezingenserie Techniek en Oorlog zal Martijn Eickhoff, auteur van In naam der wetenschap? P.J.W. Debye en zijn carrière in nazi-Duitsland in het DOK, Vesteplein 100 in Delft op woensdag 4 juni om 20.15 uur een lezing geven over deze controversiële Nobelprijswinnaar.

Peter Debye en zijn carrière in nazi-Duitsland

door Martijn Eickhoff
woensdag 4 juni 2008, 20:15 uur
DOK Vesteplein 100, Delft
Toegang gratis

Over de succesvolle carrière van de Nederlandse natuurkundige en Nobelprijswinnaar P.J.W. Debye in nazi-Duitsland werd tot voor kort weinig gesproken en geschreven. In 2006-2007 veranderde dat plotseling tijdens de zogenoemde Debye-affaire. Naar aanleiding van het onderzoek dat het NIOD verrichtte, onder andere in Debyes bewaard gebleven Berlijnse werkarchief, wordt in gegaan op diens rol en positie in het Derde Rijk. Bijzondere aandacht gaat uit naar de bestuurlijke aspecten van zijn carrière en, in samenhang daarmee, naar zijn visie op toegepast, militair onderzoek. Het belang van historische contextualisering wordt toegelicht, inclusief de mogelijke valkuilen die daaraan verbonden zijn.

De historicus Martijn Eickhoff is onderzoeker bij het NIOD en docent cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hij is gespecialiseerd in de wetenschapsbeoefening in nazi-Duitsland en auteur van het rapport In naam der wetenschap? P.J.W. Debye en zijn carrière in nazi-Duitsland.