European Union



Brussel, 3 juni 2008

Brussel: Openbaar debat over interculturele dialoog op het werk

Het vierde Brusselse debat in het kader van het Europees Jaar van de interculturele dialoog, dat op 4 juni zal worden gehouden, gaat over de interculturele dialoog op het werk. De titel van het debat luidt "Couscouscultuur: draait het daarom bij de interculturele dialoog op het werk?". Het wordt georganiseerd door de Europese Commissie in samenwerking met het Europees netwerk tegen racisme. Het debat in het Résidence Palace zal om 18.30 uur worden geopend door Europees commissaris Vladimír Spidla.

Dit vierde Brusselse debat in het kader van het Europees Jaar van de interculturele dialoog (2008) gaat met name over de uitdagingen en kansen van een werkplek waar steeds meer culturen samenkomen. De huidige Europese samenleving, met haar etnische, culturele en religieuze diversiteit, is uniek in de Europese geschiedenis.

Interculturele dialoog op het werk is slechts een van de vele middelen waarmee de krachten van bedrijven, maatschappelijke organisaties, sociale partners, regeringen en Europese instellingen kunnen worden gebundeld om samen te proberen meer mensen bij de maatschappij te betrekken, zodat eenieder zijn mogelijkheden optimaal kan benutten. Het is de hoogste tijd om de nodige investeringen te doen om het concept van een interculturele dialoog op het werk te onderzoeken en te testen. Vladimír Spidla, Europees commissaris voor werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen, en Kyriacos Triantaphyllides, lid van het Europees Parlement, zullen over dit onderwerp in debat gaan met Chibo Onyeji, vicevoorzitter van het Europees netwerk tegen racisme, en met Benoît van Grieken, manager maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Randstad België.

De serie Brusselse debatten is een van de Europese speerpunten in het kader van het Europees Jaar. De drie debatten eerder dit jaar gingen over migratie en immigratie, de rol van kunst en cultuur in de interculturele dialoog en interreligieuze dialoog en actief burgerschap. In het najaar zal nog worden gedebatteerd over meertaligheid, onderwijs en de rol van de media in de interculturele dialoog.

Het debat wordt om 18.30 uur gehouden in the Polakzaal van het Résidence Palace, Wetstraat 155. Gespreksleider is mevrouw Shada Islam, senior programme executive bij het European Policy Centre (EPC), die als journalist gespecialiseerd is in immigratie, antidiscriminatie en het buitenlands en ontwikkelingsbeleid van de EU. Het debat wordt gevolgd door een receptie.

U kunt aan het debat deelnemen en via het Brussels Debate Forum op de officiële website van het Europees Jaar van de interculturele dialoog (www.dialogue2008.eu) uw standpunten met anderen in heel Europa delen.