Time : 08:00:00
Date : 04 June 2008
Sender Name: Nieuwsbank BV

Stierenvechten: Cultuur is geen excuus voor wreedheid

Anti-stierenvechtorganisaties Europa en Latijns-Amerika vragen Europarlementarirs om een stierenvechtvrij Europa

BRUSSEL, 20080602 -- Deze week presenteert een delegatie van anti-stierenvechtorganisaties hun argumenten bij het Europees Parlement in Brussel, om aan te tonen dat de stierenvechtindustrie kampt met serieuze financile problemen en moet vechten om te overleven. Tegelijkertijd is de stierenvechtindustrie ook bij het Europees Parlement aanwezig om Europarlementarirs ervan te overtuigen dat het stierenvechten een groeiende industrie is en dat het deel uitmaakt van de Spaanse cultuur en traditie.

Geschat wordt dat de Europese Unie op dit moment 220,- subsidie per stier uitbetaalt aan fokkers van vechtstieren. Samen met lokale subsidies in de stierenvechtlanden Spanje, Frankrijk en Portugal houden deze de stierenvechtindustrie in stand.

Saskia Oskam, voorlichter Comit Anti Stierenvechten (CAS International): "Wij laten de Europarlementarirs zien dat de stierenvechtindustrie op sterven na dood is. Tevens geven wij aan dat de Europese Unie alle subsidies aan deze industrie zou moeten stopzetten, zeker omdat de overgrote meerderheid van de Europeanen geen belasting wenst te betalen voor het martelen en doden van stieren en paarden in de arena's".

Diverse internationale organisaties tegen het stierenvechten hebben een bondgenootschap gevormd met de Europese Groenen, om Europa stierenvechtvrij te krijgen. In de eerste week van juni organiseert dit bondgenootschap diverse activiteiten in en buiten het Europees Parlement, om de Europarlementarirs ook de andere kant van het verhaal te vertellen:

In het gebouw van het Europees Parlement is van 2 t/m 6 juni een informatiestand te vinden, waar parlementarirs hun handtekening kunnen zetten op een levensgrote witte stier, als statement tegen het stierenvechten.

Elke Europarlementarir krijgt een informatiepakket met argumenten die de beweringen van de stierenvechtindustrie weerleggen.

De Groenen organiseren op 4 juni een seminar, waarin experts als een dierenarts, een Spaanse politicus en een ecoloog uitleggen waarom het stierenvechten afgeschaft moet worden.

Op Place du Luxembourg/Luxemburgplein (Brussel) vinden op 4 juni een publiciteitsactie (fotomoment) en een cocktail plaats.

Voor meer informatie over het werk van de
anti-stierenvechtorganisaties en hoe mensen ons werk kunnen ondersteunen: zie www.bullfightingfreeeurope.org.