DSM


Published: 08:15 04.06.2008 GMT+2 /Source: DSM N.V. /AEX: DSM /ISIN: NL0000009827

Eerste prijs DSM Science & Technology Awards (North) 2008 naar Belgische onderzoeker Maarten Roeffaers

De Belgische onderzoeker Maarten Roeffaers van de Katholieke Universiteit Leuven heeft de eerste prijs in de DSM Science & Technology Awards (North) 2008 gewonnen. De keuze van de internationale jury onder voorzitterschap van DSM Chief Technology Officer dr. Jos Put viel op dr. Maarten Roeffaers, die is gepromoveerd aan de Katholieke Universiteit Leuven (België), voor zijn proefschrift getiteld 'Heterogeneous Catalysis: a fluorescence microscopic study'. Maarten Roeffaers heeft pionierswerk verricht op het gebied van de toepassing van fluorescentiemicroscopie in katalyse-onderzoek. Met zijn innovatieve benadering is hij erin geslaagd diverse stappen van de complexe katalytische cyclus te ontrafelen die voorheen niet toegankelijk waren met andere technieken, waardoor efficiëntere en 'groenere' katalysatorsystemen mogelijk zijn geworden. Zijn werk zal bijdragen aan de ontwikkeling van efficiënte chemische processen en daarmee aan een duurzamere economie. Maarten Roeffaers ontving de prijs uit handen van Jan Zuidam, plaatsvervangend voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM. Als winnaar van de eerste prijs ontvangt hij tevens een geldbedrag van EUR 7500.

De winnaar van de tweede prijs, Rolf Koole van de Universiteit Utrecht, ontvangt een geldbedrag van EUR 5000, en de winnaar van de derde prijs, Dorota Rozkiewicz van de Universiteit Twente, een geldbedrag van EUR 2500. De overige zes laureaten ontvangen elk EUR 1250.

De DSM Science & Technology Awards (North) maken deel uit van het DSM Innovation Awards Program dat door het DSM Innovation Center wordt gesponsord. De prijzen worden toegekend voor uitmuntend promotieonderzoek door promovendi uit Nederland, België en de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen.

De prijzen werden dit jaar uitgereikt in Kasteel St. Gerlach in Valkenburg op 3 juni. In zijn toespraak zei de heer Zuidam: 'Het indrukwekkende werk dat deze jonge wetenschappers nu al hebben laten zien versterkt mijn vertrouwen in de toekomst. Fundamenteel onderzoek en effectieve samenwerking met universiteiten zijn van wezenlijk belang voor onze innovaties en dus ook voor onze toekomst.'


Juryverslag
In haar verslag over de eersteprijswinnaar zegt de jury dat dr. Maarten Roeffaers met zijn onderzoek een revolutie heeft teweeggebracht in de in-situ karakterisering van actieve katalysatoren op nanometerniveau doordat hij fluorescentiemicroscopie heeft toegepast op het niveau van afzonderlijke moleculen, waardoor het mogelijk wordt de relaties tussen structuur en reactiviteit bij katalyse zeer gedetailleerd te bestuderen op het niveau van enkele katalytisch actieve plaatsen:'De jury verwacht dat de resultaten van dit onderzoek niet alleen nuttig zullen blijken te zijn in fundamenteel katalyse-onderzoek, maar ook tot nieuwe inzichten zullen leiden voor het verbeteren en ontwikkelen van volgende generaties katalysatoren.' De jury prees de hoge kwaliteit van het werk van alle andere laureaten.

De winnaars van de 1e, 2e en 3e prijs
Maarten Roeffaers verrichtte zijn onderzoek aan het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse en het Laboratorium voor Nano- en Moleculaire Materialen aan de Katholieke Universiteit Leuven (België) onder supervisie van professor D. De Vos, professor B. Sels en professor J. Hofkens.
Rolf Koole verrichtte zijn onderzoek aan het Debye Instituut van de Universiteit Utrecht onder supervisie van professor A. Meijerink en professor D. Vanmaekelbergh.
Dorota Rozkiewicz verrichtte haar onderzoek binnen de Vakgroep Supramoleculaire Chemie en Technologie, MESA+ Instituut voor Nanotechnologie, Universiteit Twente onder supervisie van professor D.N. Reinhoudt.

Overige winnaars
De zes overige laureaten zijn:


Luc Alaerts

Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse, Katholieke Universiteit Leuven (België)


Carl Deutsch


Faculteit Chemie, Technische Universiteit Dortmund (Duitsland)

Julia Frunzke-Wennerhold


Instituut voor Biotechnologie, Onderzoekscentrum Jülich, Jülich (Duitsland)

Sabine Gabriel

Faculteit Chemie, Universiteit van Luik (België)


Zoran Popovic


Instituut voor Natuurwetenschappen, Universiteit van Münster (Duitsland)

René Rozendal

Sectie Milieutechnologie, Wageningen Universiteit


Twee parallelle prijzensystemen
De DSM Science & Technology Awards (North) werden dit jaar voor de drieëntwintigste keer uitgereikt. De awards hebben in de loop der jaren in academische kringen een grote reputatie verworven en de award-competitie is een belangrijke gebeurtenis op de internationale kalender. DSM introduceerde daarom vorig jaar een parallelle competitie met eenzelfde prijzensysteem - DSM Science & Technology Awards (South) - voor promovendi en gepromoveerden van universiteiten in Zwitserland, Oostenrijk, Noordoost-Frankrijk en Zuid-Duitsland.


DSM - de Life Sciences en Materials Sciences-onderneming
Koninklijke DSM N.V. creëert innovatieve producten en diensten op het gebied van Life Sciences en Materials Sciences die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM's producten en diensten worden wereldwijd gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen die het leven gezonder, duurzamer en aangenamer maken. Voorbeelden van eindmarkten zijn voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, producten voor persoonlijke verzorging, geneesmiddelen, auto's, coatings en verf, elektrotechnische en elektronica-producten, producten voor persoonlijke bescherming en producten voor de bouw. DSM heeft een jaaromzet van bijna EUR 8,8 miljard en biedt werk aan zo'n 23.000 mensen wereldwijd. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland en de onderneming heeft vestigingen op vijf continenten. DSM is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Meer informatie is te vinden op: www.dsm.com.