Provincie Zuid-Holland

Den Haag, Statenfractie Zuid-Holland

4 juni 2008

Help gemeenten met de WMO!

De Statenfractie van de Partij van de Arbeid wil dat Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland gemeenten, die problemen hebben met het uivoeren van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), gaan helpen.

De Statenfractie heeft dit voorgesteld aan het College van Gedeputeerde Staten. Iris Meerts, Statenlid: "Uit een rondgang onder gemeenten in Zuid-Holland blijkt dat veel gemeenten moeite hebben met de uitvoering van de WMO. Gemeenten vinden het bijvoorbeeld lastig om vrijwilligers te ondersteunen bij hun zorgtaken. Of het lukt niet altijd even goed om een WMO-raad in te stellen waarin alle doelgroepen vertegenwoordigd zijn. Wij willen niet dat kwetsbare groepen, zoals chronisch zieken en mantelzorgers, daarvan de dupe worden. De WMO is een participatiewet en iedereen moet in de gelegenheid worden gesteld om mee te doen. Daarom vragen we nu om provinciale ondersteuning waar dat nodig is."

Het vergroten van de burger- en cliëntparticipatie en het vergroten van de zelfredzaamheid van burgers zijn belangrijke beginselen van de WMO. Helaas komen ze nog niet overal goed uit de verf. De Partij van de Arbeid roept Gedeputeerde Staten dan ook op om zo snel mogelijk met de gemeenten in Zuid-Holland te gaan praten over de problemen die ze tegenkomen en over de manier waarop de provincie kan helpen.

Noot voor de redactie,