Gemeente Capelle a/d IJssel

Raadslid Faassen bezoekt het WMO Loket

Op 1 januari 2007 is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in werking getreden. Elke gemeente is na het 1^e WMO-jaar verplicht om elke vier jaar een beleidsplan op te stellen met de hoofdlijnen van het plaatselijke WMO-beleid. In de raadsvergadering van 26 mei j.l. is dit beleidsplan door de gemeenteraad vastgesteld. Het beleidsplan bevat de visie en ambitie voor Capelle aan den IJssel voor de komende 4 jaar voor de WMO. Het beleidsplan is opgesteld in samenwerking met diverse maatschappelijke organisaties (zoals de WMO-adviesraad), die de gemeente geadviseerd hebben.

De WMO is een belangrijk onderdeel van de herijking van de verzorgingsstaat en is gericht op de sociale kwaliteit van de samenleving. Het vernieuwende van de wet zit hem in de wederkerigheid die de wet van mensen vraagt. Met andere woorden: het gaat niet alleen om wat de overheid voor zijn inwoners kan doen, maar ook wat de inwoners voor elkaar kunnen betekenen. Eén van de taken die in de WMO genoemd is, is het inrichten van een WMO-loket.

Om zelf te zien hoe de gemeente dit heeft georganiseerd heb ik een ochtend meegelopen met medewerkers van de afdeling WMO van de gemeente. Bij het WMO-loket kunt u terecht voor informatie, advies, aanvragen voor voorzieningen en ondersteuning op het gebied van wonen, welzijn en zorg. U kunt het loket op verschillende manieren bereiken. U kunt bellen of langskomen. En als het nodig is komt iemand van het WMO-loket bij u thuis.

Het WMO-loket is op twee plaatsen gevestigd:

Bij de Stichting Meldpunt aan de Kerklaan 149 en in het gemeentehuis. Raadslid Eric Faassen

Mijn ervaring na dit bezoek is dat de gemeente Capelle aan den IJssel een goede stap in de goede richting heeft gezet met de invoering van de WMO. Het WMO-loket is ook goed georganiseerd. Maar we zijn er nog niet. De gemeenteraad zal de verdere ontwikkelingen van de WMO binnen Capelle aan den IJssel op de voet moeten blijven volgen. De raad moet ervoor zorgen dat een integraal welzijnsaanbod wordt ontwikkeld voor álle inwoners. Daarbij zal er ook oog moeten zijn voor samenhang met andere beleidsterreinen: zoals wonen, vrije tijd en werk. Dit om Capelle aan den IJssel de leefbare gemeente te houden die het nu is, waarbij iedereen zo lang mogelijk mee kan (blijven) doen in de Capelse samenleving.

Eric Faassen - raadslid