Gemeente Capelle a/d IJssel

Capels geld wèrkt in Pakistan, ook in de toekomst!

Op 8 oktober 2005 verwoestte een zware aardbeving een deel van Noord-Pakistan. Meer dan 73.000 mensen vonden de dood en nog eens 70.000 mensen liepen zware verwondingen op. Drie miljoen mensen werden dakloos. De aardbeving vond plaats op een vroege ochtend tijdens de schooluren. Door dat tijdstip werden vooral mannen (kostwinners) gedood en bleven vrouwen en kinderen achter. Dat feit is van groot belang, omdat vrouwen de vaardigheden niet bezaten om nu kostwinner te worden.

De Capelse gemeenteraad besloot Pakistan te helpen door 65.000 beschikbaar te stellen. Door de daarvoor speciaal opgerichte Stichting Capelle helpt Pakistan werd een project gevonden in het rampgebied.

De doelen van het project waren:

1. verbeteren van het welzijn van het kind;
2. verbeteren van de toegang van vrouwen tot onderwijs via alfabetisering, gezondheidsonderwijs en vakscholing.

Het middel was het aanbieden van activiteiten in de Women and Children Community Centres. Het project ging in oktober 2006 in het district Mansehra van start en werd in december 2007 afgerond.

Op 7 november 2007 stond op de gemeenteraadspagina al het verslag over de voortgang van het eerste halfjaar. Daarin werd al gemeld, dat het project 213 mensen bereikte. Nu het project is afgerond, is duidelijk, dat het oorspronkelijke doel is gerealiseerd. Immers:
* 191 vrouwen hebben hun beroepsvorming (naai- en borduurlessen, aanleggen groentetuinen) afgerond en ontvingen hulp psychosociale begeleiding;

* 194 kinderen werden opgenomen in de dagopvang;
* 162 jongeren (8 meisjes en 154 jongens) volgden computercursussen.

Pakistaanse vrouwen tonen trots hun certificaat

Het is belangrijk te weten, dat de activiteiten op verzoek van de slachtoffers werden aangeboden. Daardoor voelde men zich ook uitermate verantwoordelijk voor het project. De motivatie was hoog. Dit Capelse project krijgt een vervolg, doordat in de drie gemeenschappen Community Based Organizations zijn ontstaan om de activiteiten (of andere) voort te zetten (of te beginnen).

Met het resultaat van deze eindrapportage is het doel van de St. Capelle helpt Pakistan gerealiseerd. Dat betekent, dat deze Stichting kan worden opgeheven. De dank van Capelle helpt Pakistan gaat op de eerste plaats uit naar de St. Vluchteling in Den Haag, die voor Capelle helpt Pakistan het project in samenwerking met een lokale organisatie heeft uitgevoerd. Verder uiteraard de gemeenteraad en andere organisaties en burgers, die vanuit hun betrokkenheid steun hebben gegeven: soms in natura, soms ook financieel, soms ook in aandacht. In dat verband verheugt het Capelle helpt Pakistan te kunnen melden, dat het gehele bedrag ten goede is gekomen aan de drie projecten in Pakistan.

A. van Mourik - raadslid en voorzitter St. Capelle helpt Pakistan