Ondernemers: Kabinet schiet tekort bij vermindering regeldruk

04/06/2008 09:56

VNO-NCW

DEN HAAG, 4 JUNI 2008 - Het kabinet schiet tekort bij het verminderen van de regeldruk en de administratieve belasting voor ondernemers. Het neemt op dit gebied te weinig nieuwe initiatieven en het ontbreekt vaak aan heldere doelen en deadlines. In plaats van rigoureus in regels en vergunningen te snijden, wordt vaak gekozen voor maatregelen die veel minder ver gaan. Dat schrijven de voorzitters Wientjes (VNO-NCW, tevens voorzitter van de commissie regeldruk) en Hermans (MKB-Nederland) in een brief aan de Tweede Kamer, die donderdag over de regeldruk praat. Om de geloofwaardigheid van de strijd tegen de regeldruk overeind te houden pleiten ze voor een aantal snel merkbare oplossingen.

In een brief aan diezelfde Tweede Kamer heeft het kabinet eerder verslag uitgebracht van de stand van zaken bij het terugdringen van de bureaucratie (regels, vergunningen en administratieve lasten). In die brief zegt het kabinet tevreden te zijn over de resultaten die tot dusver zijn geboekt. De beide ondernemingsorganisaties zeggen echter "niet volledig overtuigd" te zijn dat de huidige aanpak leidt tot merkbare resultaten. In elk geval blijkt uit eerder onderzoek van VNO-NCW dat 83 procent van de ondernemers ontevreden is over de aanpak van de bureaucratie door het huidige kabinet.

Daarom is het volgens VNO-NCW en MKB-Nederland onder andere nodig dat op korte termijn concrete resultaten geïncasseerd kunnen worden. Ze denken bijvoorbeeld aan de eerstedagsmelding voor nieuwe werknemers. Deze kan morgen worden afgeschaft zonder dat het achterliggende doel - de aanpak van illegale arbeid - wordt geschaad, aldus de ondernemers. De organisaties vinden ook dat de verpakkingenbelasting snel moet worden vereenvoudigd zoals is toegezegd, er een loonsomheffing moet komen en dat de welstandtoets overboord gaat.

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat het kabinet in zijn brief aan de Kamer een wat vertekend beeld geeft van de werkelijke successen. "Veel punten worden als nieuw gepresenteerd, maar zijn een herhaling van zetten. Deze hadden al lang gerealiseerd moeten zijn. Zo bezien is het aantal nieuwe initiatieven bescheiden. Juist op gebieden waar grote winst te behalen is, zoals het vergaand afschaffen van vergunningen, zijn geen verdere stappen gezet."

De ondernemingsorganisaties noemen het een "complicatie" dat er geen centrale aanpak bestaat voor de inzet van slimme technologie. Overheden blijven doorgaan met individueel investeren in ict-sytemen die niet op elkaar aansluiten, aldus de organisaties.

In hun brief doen VNO-NCW en MKB-Nederland concrete voorstellen om het beleid aan te scherpen. Zo zou elk actiepunt uit het werkprogramma van het kabinet voorzien moeten worden van concrete doelstellingen en een harde deadline. Daarnaast zijn concrete maatregelen (zoals onder andere een verplichte kost-batenanalyse en een wettelijk verplichte bezinningsperiode) nodig als wordt overwogen nieuwe regels te introduceren.





http://www.vno-ncw.nl