Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Oude namen herleven in straten van nieuw Nieuw Crooswijk

De straatnamencommissie van de gemeente Rotterdam heeft de eerste straatnaam voor het herstructureringsgebied Nieuw Crooswijk vastgesteld. Het gaat om de nieuwe straat tussen het te bouwen appartementencomplex Nieuw Trapezium en de huidige Couwaelstraat. De nieuwe straat gaat de Catharina van Zoelenstraat heten. Daarmee neemt de commissie het advies van de bewoners van Nieuw Crooswijk en de deelgemeente Kralingen-Crooswijk over.

De overige namen voor de nieuwe straten in het Wandeloordgebied en het Schutterskwartier zijn nog niet bekend. Ook voor deze gebieden hebben de bewoners en de deelgemeente geadviseerd de oude namen te hergebruiken. De straatnamencommissie zal hier later een beslissing over nemen.

De commissie heeft wel alvast een tipje van de sluier opgelicht voor wat betreft de twee nieuwe zijstraten in het Wandeloordgebied. Waarschijnlijk worden dat de 1^ste en 2^de Simon Couwaelstraat. Ook hier wordt dan gebruik gemaakt van een bekende naam in het stratenpatroon van Nieuw Crooswijk en ook de herkenbare toevoeging van
1^ste en 2^de.

Simon Pietersz Couwael, die in 1598 overleed, was van 1573 tot 1598 vroedschap (lid van de gemeenteraad) en werd in 1577 burgemeester van Rotterdam. Hij was eigenaar van een hofstede in Rubroek, later het Paradijs genaamd, en de omliggende landerijen.

Catharina van Zoelen, die leefde van 1684 tot 1754, kocht als weduwe van mr. Cornelis Groeninx de hofstede het Paradijs. De familie Van Zoelen had in Rotterdam en omgeving vele gronden in eigendom.

De namen in het Schutterskwartier zullen in het nieuwe Nieuw Crooswijk blijven herinneren aan begin 1900, toen het Korps Mariniers daar gevestigd was.

De straten in het Wandeloordgebied zijn vernoemd naar de buitenplaats Wandeloord en daar zal in de toekomst met de nieuwe naamgeving voor de straten rekening mee worden gehouden.