Gemeente Stein


Mobiliteit en veiligheid in Stein, dat doen we SAMEN!

In februari jongstleden ontving u de eerste nieuwsbrief over het nieuwe verkeers- en vervoersplan van onze gemeente. Daarin werd ingegaan op de aanpak van dit plan en werden onder andere de data van de interactieve bijeenkomsten bekendgemaakt. Deze tweede nieuwsbrief geeft de laatste stand van zaken weer.

Inventarisatie huidige situatie
De vorige maanden is er in het kader van het nieuwe verkeers- en vervoersplan onderzoek gedaan naar de verkeerssituatie in Stein. Hierbij is er met nadruk om uw mening gevraagd, want u weet wat er speelt in uw buurt. Uit reacties tijdens bijeenkomsten, ingediende klachten en respons uit de klankbordgroep is gebleken welke aspecten goed geregeld zijn, maar óók wat de verbeterpunten zijn. Tevens is de ruimtelijke visie van de gemeente nog eens tegen het licht gehouden. Dit alles heeft geleid tot de volgende drie ambities.

Stein wil:

- een functionele, comfortabele en veilige infrastructuur creëren.
- de verkeersveiligheid verder verbeteren.

- gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel door middel van samenwerking en educatie creëren.

Drie centrale thema's
De komende maanden worden bovenstaande ambities uitgewerkt tot concreet beleid. Hierin worden doelen aangeven om deze ambities te bereiken. Tevens wordt ingegaan op de drie centrale thema's van dit verkeers- en vervoersplan: mobiliteit, veiligheid en samenwerking. Er wordt er een lijst opgesteld van projecten die eraan kunnen bijdragen om Stein nóg veiliger en leefbaarder te maken.

Succesvolle maatregelen
De maatregelen die tot nu toe in het kader van het oude GVVP zijn uitgevoerd, hebben groot succes gehad. Stein is namelijk één van de meest verkeersveilige gemeenten van Nederland. Het risico om gewond te raken bij een ongeval is kleiner dan elders. Echter, er blijft ruimte voor verbetering. Daarom zal in de woongebieden waar dat nodig is aandacht besteed worden aan de snelheid, de vormgeving van kruispunten en de grenzen van de 30 km/uur zones. Op de gebiedsontsluitingswegen wordt de aandacht vooral gericht op de veiligheid van (brom)fietsers, omdat deze helaas vaak bij letselongevallen betrokken zijn.

Verkeersleefbaarheid
Stein wil een kwalitatief hoogwaardige woongemeente met leefbare kernen zijn. Naast het verbeteren van de verkeersveiligheid is de verkeersleefbaarheid een belangrijk punt. In dit kader moet er gewerkt worden aan de kwaliteit van de trottoirs en het fietsnetwerk, de routing van vrachtverkeer en bussen. Tevens wordt er aandacht besteed aan de parkeervoorzieningen in woongebieden.

Burgerbetrokkenheid
Het doel is om een veilig en leefbaar Stein te behouden. Maar dat kan de gemeente niet alleen. Burgerbetrokkenheid speelt hierin een zeer belangrijke rol. Daarom staat samenwerking tussen inwoner en gemeente in dit plan centraal. Door uitgebreide communicatie met de bewoners en betrokkenen zal iedereen bewust gemaakt moeten worden van zijn gedrag. Het doel is om verantwoordelijkheidsgevoel bij inwoners te creëren. Dit zal ten goede komen aan de veiligheid en leefbaarheid in onze gemeente.

Nog vragen?
Mocht u naar aanleiding van deze informatie vragen hebben over het nieuwe verkeers- en vervoersplan, neem dan contact op met de heer E. Adriaanse via telefoonnummer 046-435 93 93 of per mail via info@gemeentestein.nl.