Rechtbank 's-Hertogenbosch


Civiele rechtszaak mogelijk heropend

âs-Hertogenbosch, 4 juni 2008 - Er bestaat een kans dat een rechtszaak die een inwoner van Esch tegen de Staat heeft aangespannen en waarin de rechtbank vorig jaar uitspraak deed, moet worden heropend. Dat heeft de rechtbank âs-Hertogenbosch vandaag bepaald.

De man stelde de Staat in november 1995 aansprakelijk voor schade aan zijn boerderij door werkzaamheden aan de snelweg A2. De rechtbank bepaalde in het vonnis op 3 januari 2007 ondermeer dat niet voldoende is komen vast te staan dat een aantal scheuren door de werkzaamheden van Rijkswaterstaat zijn ontstaan. Dat bleek uit een deskundigenbericht van TNO. De rechtbank wees de vordering ten aanzien van die scheuren dan ook af.

De man uit Esch stelt dat dit vonnis berust op stukken waarvan de valsheid is vastgesteld. Inmiddels is volgens hem gebleken dat de scheuren niet op een afstand van ruim 31 meter van de trillingsbron zijn ontstaan, maar 20 meter er vandaan. Dat betekent volgens de man dat de boerderij vrijwel volledig in de straal ligt waarbinnen TNO zettingsschade als gevolg van trillingen aannemelijk heeft geacht. De Staat betoogde dat de man in de inmiddels afgesloten procedure had moeten stellen dat de afstand kleiner was.

De rechtbank oordeelt dat de man in deze specifieke zaak mocht afgaan op de juistheid van de eerdere gegevens. Hij krijgt daarom alsnog de gelegenheid om de onjuistheid van die gegevens te bewijzen en aan te tonen dat de afstand tussen de trillingsbron en de boerderij substantieel kleiner is dan 31,20 meter.

LJ Nummer

BD3055

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 4 juni 2008