Rode Kruis Belgie


Jaarverslag 2007 Rode Kruis-Vlaanderen : âEfficiëntie met een hartâ

Rode Kruis Vlaanderen stelt vandaag zijn nieuwe jaarverslag voor. De titel âefficiëntie met een hartâ verwijst naar de moeilijke maar geslaagde mix tussen de professionele ingesteldheid en het humanitaire doel van de organisatie.

Vrijwilligers staan centraal in de werking van het Rode Kruis. Wereldwijd zijn ze met bijna 100 miljoen. Eind 2007 telde Vlaanderen 14.180 vrijwilligers : een record. Hun werking wordt ondersteund door een kader van 1.325 vaste personeelsleden (equivalent van 1.088 VTEâs) en dat is meer dan ooit tevoren. 2007 was ook op het vlak van de inkomsten het beste jaar uit de geschiedenis : 128,8 miljoen euro (waarvan 89,3% uit vergoedingen voor geleverde diensten, 7,5% uit fondsenwerving en 3,2% uit subsidies). Deze cijfers onderstrepen de groei van de organisatie in al haar geledingen.

Dank zij een doorgedreven optimalisering van middelen en vorming van mensen (concreet voorbeeld : de Hulpdienstvrijwilligers volgden in 2007 samen 39.537 uren aan opleidingen en 32.172 uren aan bijscholingen) wil Rode Kruis-Vlaanderen zijn missie alsmaar beter vervullen : het helpen van kwetsbare mensen, in binnen- en buitenland. âHoe efficiënter de organisatie, des te meer mensen wij kunnen helpen. Dit is de ware betekenis van âefficiëntie met een hartââ, zegt Philippe Vandekerckhove, Gedelegeerd Bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen.

Rode Kruis-Vlaanderen is actief op het vlak van preventie, bloedvoorziening, ontwikkelingssamenwerking, noodhulp en zorg. Voor elk van deze domeinen wist Rode Kruis-Vlaanderen in 2007 bijzonder sterke resultaten voor te leggen, gaande van het aantal uren sociale hulpverlening (277.989 uren), het aantal ritten met het 105-ziekenvervoer (78.221), het aantal preventieve hulpposten op evenementen (8.300 hulpposten voor meer dan 50.000 verzorgingen) over de internationale nood- en structurele hulp (1,2 miljoen euro structurele hulp voor meer dan 120.000 begunstigden en 6,9 miljoen noodhulp en rehabilitatie) tot de permanente beschikbaarheid over een voldoende bloedvoorraad (337.246 bloedafnamen, 60.962 afnamen van plasma en 13.107 afnamen van bloedplaatjes).

Efficiëntie voor nog meer kwaliteit

Ook op het minder meetbare vlak gaat de organisatie door op hetzelfde elan : volledig herwerkte eerstehulpopleidingen, een nieuw naslagwerk âHelp! Eerste hulp voor iedereenâ, nieuw materiaal voor de uitleendiensten van hulpmiddelen (rolstoelen, krukkenâ¦), nieuwe ziekenwagens, vernieuwing en uitbouw van de Snelle Interventie Teams, ontwikkeling en opstart van een Europese databank voor vermiste personen, de opvang van asielzoekers, kwalitatieve hulp aan meer dan 46.000 slachtoffers van landmijnen dank zij de publieksgiften van Music For Lifeâ¦

Alle informatie kan in detail worden nagelezen op : http://jaarverslag.rodekruis.be

Mechelen, 4 juni 2008