Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Parkeergarage onder Singelgracht

Plannen voor bouw parkeergarage onder Singelgracht Samenwerking tussen stadsdelen Oud-West en Centrum

De stadsdelen Oud-West en Centrum gaan gezamenlijk onderzoeken of het haalbaar is om een parkeergarage te bouwen onder de Singelgracht bij de Overtoom. Beide Dagelijks Besturen hebben hierover op 3 juni een besluit genomen. De planning is dat de deelraden na afronding van de onderzoeken in december 2008 een definitief besluit nemen over de realisatie. De bouw kan dan op zijn vroegst starten in augustus 2010. De geschatte bouwtijd is twee jaar.

Waarom samenwerken
In beide stadsdelen is in de omgeving van de Singelgracht de parkeerdruk hoog en zijn de zoektijden lang naar een parkeerplek. De besturen van beide stadsdelen streven bovendien naar een betere en mooiere inrichting van de openbare ruimte. Dit kan ondermeer door het aantal parkeerplekken op straat te verminderen en terug te laten komen in ondergrondse garages. Voor stadsdeel Oud-West biedt het bovendien een kans om de inrichting van de openbare ruimte langs de Singelgracht te verbeteren. Voor stadsdeel Centrum past een ondergrondse parkeergarage in de visie op de nieuwe inrichting van de Leidsebuurt.

Aantal parkeerplaatsen
In de garage komen circa 500 parkeerplekken die gelijk verdeeld worden tussen de twee stadsdelen; ze zijn bedoeld voor vergunninghouders uit Oud-West en Centrum en in beperkte mate voor bezoekers van de stadsdelen.

Hoe verder
Het komende half jaar worden vervolgonderzoeken gedaan naar onder meer de effecten voor bodem, lucht , water en groen. Eind 2008 worden de resultaten verwacht waarna de deelraden een definitief besluit kunnen nemen over de realisatie.

Informatiebijeenkomst
De stadsdelen organiseren een informatiebijeenkomst die eind juni/begin juli zal plaatsvinden. Alle bewoners en ondernemers uit de directe omgeving plus belanghebbenden zijn welkom. De definitieve datum wordt via deze site bekend gemaakt. Ook wordt er een bewonersbrief verstuurd.

Informatie en of vragen via: singelgrachtgarage@oudwest.amsterdam.nl