Nederlandse Vereniging van Journalisten

PERSBERICHT

Amsterdam, 3 juni 2008

Nieuwe dienst voor freelance journalisten bestrijdt plagiaat

Freelance journalisten kunnen binnen afzienbare tijd controleren of hun eigen werk wordt geplagieerd. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) gaat exclusief voor haar freelanceleden een dienst opzetten die het voor hen mogelijk maakt om zelf auteursrechtschending op te sporen. De opsporingsdienst werd gepresenteerd op 3 juni tijdens de Grote Freelancersdag van de NVJ en zal nog dit jaar operationeel worden.

Veel freelance journalisten zien hun artikelen of delen daaruit terug op commerciële en niet-commerciële websites zonder dat zij toestemming hebben gegeven voor publicatie. Artikelen worden nu vaak per toeval teruggevonden op internet. Schending van auteursrecht wordt echter lang niet altijd ontdekt. De freelance journalisten lopen hierdoor veel inkomsten mis, terwijl zij daar wel recht op hebben. Volgens het auteursrecht bepaalt de freelance journalist wat er met het werk gebeurt. Als een ander het werk wil publiceren heeft hij toestemming nodig van de auteur en kan de journalist daarvoor een vergoeding vragen.
Freelance journalisten kunnen straks zelf actief geplagieerde artikelen opsporen. Dit gebeurt via speciaal voor de NVJ ontwikkelde software. Een zoekmachine maakt het mogelijk om meer dan 70 procent van internet door te spitten. De journalist meldt zich aan op de website van de NVJ en kan vervolgens zelf één of meerdere artikelen uploaden. Hierna ontvangt de aanvrager een rapportage met daarin de opgespoorde artikelen. Daarnaast worden alle geuploade artikelen opgeslagen in een databank, waarna wordt bijgehouden of er meerdere artikelen zonder toestemming op internet verschijnen.
Zodra de journalist te maken krijgt met schending van het auteursrecht, is de meest effectieve reactie om direct opheldering te vragen, verwijdering te eisen en alsnog schadevergoeding te vorderen. Als de tegenpartij niet ingaat op een schikking, kan de journalist zich wenden tot de NVJ voor juridische bijstand.

De opsporingsdienst werd gepresenteerd op 3 juni, tijdens de Grote Freelancersdag. Thema van deze dag was "Onontdekt kapitaal". De toekomst van de journalistiek en de rol van de freelance journalist is sterk aan het veranderen. Enerzijds verschijnt het werk van freelance journalisten steeds vaker op internet. Anderzijds wordt het voor freelance journalisten lastiger om in de toekomst een goed belegde boterham te verdienen. Media maken steeds vaker gebruik van user generated content op internet, oftewel niet betaalde bijdragen van niet-professionele gebruikers. Om toch volwaardig mee te blijven draaien zal de freelancer meerwaarde moeten bieden aan de opdrachtgever, zoals inhoudelijke specialisatie en op maat geschreven bijdragen. Daarnaast maken veel weblogs gebruik van oorspronkelijk journalistiek materiaal. De freelance journalist zal daarom zijn auteursrecht scherp in de gaten moeten houden en moeten beseffen dat zijn werk geld waard is.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten vertegenwoordigt de belangen van
2.600 freelance schrijvende-, omroep- en fotojournalisten.


---
De NVJ is de beroepsvereniging van journalisten