Gemeente Oirschot

Gemeente stelt een nieuw jeugdbeleid op

De gemeente gaat dit jaar een nieuw jeugdbeleid opstellen voor de periode 2009 tot en met 2012. Met dit nieuwe jeugdbeleid wil de gemeente Oirschot de ontwikkelings- en ontplooiingskansen van kinderen en jongeren vergroten en de risico's en problemen verkleinen.

Het jeugdbeleid richt zich op een brede doelgroep van jongeren tot 23 jaar en hun ouders of verzorgers. Daarnaast is er speciale aandacht voor een kleine groep jeugd waar het minder goed mee gaat en die extra ondersteuning nodig heeft. Nadrukkelijke aandacht is er voor het binden van de lokale jeugd aan Oirschot. Met het nieuwe jeugdbeleid sluit de gemeente aan bij de doelstellingen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Rol voor verenigingen
De gemeente Oirschot investeert op dit moment al veel in jeugdbeleid. Er gebeuren diverse activiteiten die de gemeente - als ze succesvol zijn - graag wil continueren. De komende vier jaar wil de gemeente nieuwe activiteiten opzetten. In het nieuwe jeugdbeleid krijgen de lokale verenigingen een actieve rol, want het leven van de Oirschotse jeugd speelt zich voor een belangrijk deel af bij sportverenigingen, scouting en dergelijke.

Centrum voor Jeugd en Gezin
Het ontwikkelen van een Centrum voor Jeugd en Gezin is een van de onderdelen van het nieuwe jeugdbeleid. De gemeente moet zorgen dat er een goede samenwerking tussen de verschillende organisaties is, zodat ouders en kinderen gemakkelijk informatie, advies en hulp kunnen vinden. Alle betrokken organisaties gaan daarom samenwerken in een nieuw op te zetten Centrum voor Jeugd en Gezin, dat een plek krijgt bij het Lokaal Loket in De Enck.

Discussieavond 16 juni
Een stuurgroep uit de gemeenteraad bespreekt volgende week dinsdag de eerste conceptnota Jeugdbeleid. Om zo veel mogelijk mensen bij de plannen te betrekken, gaat de gemeente daarna in overleg met verschillende organisaties (zoals zorginstellingen en scholen), verenigingen, ouders en jeugdigen. Dat gebeurt tijdens een discussieavond op 16 juni in het gemeentehuis. Op deze avond gaan de aanwezigen in gesprek over verschillende onderwerpen in het jeugdbeleid.

Reageren op de conceptnota
De uitkomsten van deze discussieavond worden verwerkt in een nieuwe conceptnota, die gedurende een aantal weken ter inzage komt te liggen. Iedereen kan dan op het concept reageren. In november legt het college de conceptnota Jeugdbeleid opiniërend voor aan de raad en naar verwachting stelt de raad op 24 november 2008 het nieuwe jeugdbeleid vast. Wij houden u op de hoogte!