European Union



Brussel, 3 juni 2008

Europese milieuprijzen voor bedrijven 2008

Vier bedrijven hebben een Europese milieuprijs voor bedrijven ("European Business Awards for the Environment") 2008 gewonnen. De winnaars werden deze avond door Europees commissaris voor Milieu Stavros Dimas bekendgemaakt tijdens een speciale prijsuitreiking ter gelegenheid van de jaarlijkse conferentie in het kader van de Groene week ("Green Week") in Brussel. Met deze prijzen worden de allerbeste bedrijven, die reeds prijzen op nationaal niveau hebben gewonnen, erkend.

Commissaris Dimas zei daarover: "Innovatie op milieugebied is de enige manier waarop we ons welzijn op de lange termijn veilig kunnen stellen en concurrerend kunnen blijven. Deze ondernemingen hebben gloednieuwe oplossingen ontwikkeld die een voorbeeld zijn voor hun branchegenoten en die hun basis versterken. Ik wil hen feliciteren met hun vernuft en hun prestaties."

De Europese milieuprijzen voor bedrijven worden voor vier categorieën uitgereikt. Ze betekenen een erkenning voor Europese bedrijven die een bijzondere bijdrage leveren aan duurzame ontwikkeling door innovatie te koppelen aan economische haalbaarheid en zorg om het milieu. Van de 125 bedrijven die naar de prijzen meedongen, heeft de jury 11 finalisten geselecteerd.

De winnaars zijn:

Managementprijs (voor strategische visie en managementmethoden waarmee bedrijven hun bijdrage aan een duurzame ontwikkeling voortdurend kunnen verbeteren)

Eerste prijs:

The Co-operative Group Ltd (Verenigd Koninkrijk)

De "Co-operative Group" heeft de prijs gewonnen voor zijn aanpak van duurzame ontwikkeling. Dit bedrijf hanteert een "sociale-doelstellingenstrategie" waarbij het milieu als een van de belangrijkste onderwerpen geldt. Dit bedrijf gaat ieder jaar na, en meet, wat de belangrijkste effecten van zijn activiteiten op het milieu en op sociaal en ethisch gebied zijn.

http://www.co-operative.coop/ De andere prijzen gaan naar:

Terr'Avenir (Frankrijk)

Terr'Avenir is een vereniging van landbouwers die zich ervoor inzet om de gevolgen van hun activiteiten op het milieu te reduceren. Op dit moment gaat het om 103 landbouwbedrijven met een totaal gezamenlijk areaal van 25 000 ha. Elk bedrijf heeft zijn eigen milieubeheersplan en de bedrijven werken samen om hun prestaties op milieugebied te vergelijken.

www.terr-avenir.com
Triip (Estland)

Triip maakt nu deel uit van Ecoprint en was de eerste Estse drukkerij die een geïntegreerd milieu- en kwaliteitsbeheer voerde.

http://www.ecoprint.ee/

Productprijs (voor de ontwikkeling van een nieuw product of een nieuwe dienst waarmee een bijzondere bijdrage aan duurzame ontwikkeling wordt geleverd)

Eerste prijs:

ertex-solar GmbH (Oostenrijk)

Dit bedrijf produceert fotovoltaïsche producten van hoge kwaliteit voor de productie van elektriciteit uit zonlicht. Voor de zonnecellen wordt een speciale veiligheidsglastechnologie gebruikt, die onder meer het voordeel heeft dat zij op grote schaal in gebouwen kan worden toegepast, zonder dat er speciale ontwerpproblemen hoeven te worden opgelost.

www.ertex-solar.at

De andere prijzen gaan naar:

JCDecaux SA (Frankrijk)

Het bedrijf is genomineerd voor "Cyclocity", de zelfbedienings-stadsfietsverhuurdienst, die nu in verschillende landen wordt gebruikt. In Parijs bedroeg het aantal verhuurde fietsen meteen in de eerste zes maanden al gemiddeld 80 000 per dag.

www.jcdecaux.fr

Red Eléctrica de España

Het bedrijf, dat Spanjes elektriciteitsnet beheert, is genomineerd voor de ontwikkeling van zijn Renewable Energies Control Centre (controlecentrum voor hernieuwbare energie). Het centrum stelt zich ten doel om hernieuwbare energie zo goed mogelijk in het elektriciteitsnet op te nemen en ondertussen de veiligheid van het net te garanderen.

www.ree.es

Procesprijs (voor de ontwikkeling en toepassing van een nieuwe productietechnologie waarmee een bijzondere bijdrage aan duurzame ontwikkeling wordt geleverd)

Eerste prijs:

CHOREN GmbH (Duitsland)

Dit bedrijf is gekozen omdat het een proces heeft ontwikkeld voor de productie van hoogzuivere biobrandstof uit biomassa. Deze tweedegeneratie-biobrandstof, die niet gehaald wordt uit voor voeding bestemde planten, produceert weinig vervuiling, is vrijwel CO -neutraal en is met de huidige en toekomstige dieseltechnologie gewoon te gebruiken.

www.choren.com

De andere prijzen gaan naar:

Bayer AG (Duitsland)

Bayer was genomineerd omdat het een technologie heeft ontwikkeld waardoor de hoeveelheid elektriciteit die nodig is om chloor uit zoutzuur te produceren met 30% is gedaald. De nieuwe technologie wordt al gebruikt in een fabriek in Duitsland en zal ook worden toegepast in een grote nieuwe fabriek die momenteel in China wordt gebouwd.

www.bayer.com

DHV BV (Nederland)

DHV is genomineerd voor zijn innovatieve procedé voor de behandeling van afvalwater. Vergeleken met conventionele technologieën heeft dit proces onder andere het voordeel dat het energieverbruik met 30-50% wordt teruggedrongen en dat de investeringen en de bedrijfskosten aanzienlijk lager zijn.

www.dhv.com

Prijs voor internationale samenwerking (voor het delen van kennis en technologie in internationale intersectorale partnerschappen die bijdragen tot duurzame groei in ontwikkelingslanden)

Eerste prijs:

KIT (Koninklijk Instituut voor de Tropen) Holding/Mali BioCarburant SA (Nederland)

Het winnende project betreft de productie in Mali van duurzame biodiesel uit jatrophanoten, een droogteresistent niet-voedingsgewas dat op niet-landbouwgrond kan worden verbouwd. De brandstof, die wordt geproduceerd en verkocht door een joint-venturebedrijf dat door het KIT is opgezet, vormt een aanvulling op het inkomen van de boeren en draagt zo bij tot de armoedebestrijding.

www.kit.nl

De tweede prijs gaat naar:

Windkraft Simonsfeld GmbH (Oostenrijk)

Het bedrijf is genomineerd voor zijn EL SOL-project in Bolivia, waar mensen wordt geleerd hoe ze hun eigen waterverwarmingssysteem met gebruikmaking van zonne-energie kunnen bouwen. De technologie is betrekkelijk eenvoudig, kan lokaal worden geproduceerd en vindt het potentieel om op grote schaal navolging te krijgen.

www.wksimonsfeld.at

Meer informatie over de Europese milieuprijzen voor bedrijven is te vinden op: http://ec.europa.eu/environment/awards