Politie Midden- en West Brabant

Veelpleger besteelt bejaarde vrouw

RAAMSDONKSVEER, 4 juni 2008

Veelpleger besteelt bejaarde vrouw

RAAMSDONKSVEER: De politie arresteerde dinsdagmiddag 3 juni 2008 een 33-jarige inwoner van Dongen. De man drong met een zielig verhaal de woning van een bejaarde vrouw binnen, waarna hij haar portemonnee stal. De verdachte (een notoire veelpleger) is ingesloten en in verzekering gesteld.

Dinsdagmiddag rond 15.15 uur werd er aangebeld bij een woning aan de Rembrandtlaan in Raamsdonksveer. De 71-jarige slecht-ter-been-zijnde bewoonster opende haar voordeur en zag een onbekende man staan. De man hing een zielig verhaal op over zijn kapotte auto. Hij vertelde dat zijn vrouw en kinderen in de auto zaten te wachten en vroeg of hij even mocht bellen. Toen de man weer vertrokken was, miste de Veerse haar portemonnee.

Het slachtoffer informeerde direct de politie. Dankzij een goed signalement wist de politie de verdachte snel te achterhalen. Een half uurtje later werd hij met zijn auto aangetroffen op de A-27. De man heeft in het verleden vaker dit soort feiten gepleegd. Zo vaak zelfs, dat de verdachte te boek staat als veelpleger. Het Openbaar Ministerie, de politie Midden en West Brabant pakken veelplegers gezamenlijk aan. De aanpak omvat werkafspraken en heeft als doel de veiligheid te vergroten door middel van o.a. een zo lang mogelijke detentie voor veelplegers. Mede om die reden is de verdachte na het verhoor in verzekering gesteld. Hij wordt deze week voorgeleid bij de rechter-commissaris. Er liggen namelijk nog vijf soortgelijke aangiften. De politie onderzoekt of de arrestant daar wellicht ook iets mee te maken heeft.

Preventie:

Oudere mensen worden regelmatig het slachtoffer van een babbeltruc. De politie waarschuwt hen voorzichtig te zijn met het binnenlaten van onbekenden.
Enkele veelgebruikte smoesjes om binnen te komen zijn:
- Mag ik een glaasje water van u?

- Ik hebpech met de auto. Mag ik uw telefoon gebruiken?
- Mag mijn kind even bij u naar het toilet?
Het feit dat u een onbekende niet wilt helpen, betekent niet dat u onbeleefd bent, maar juist voorzichtig. Iemand kan ook even buiten wachten, terwijl u het noodzakelijke telefoontje pleegt of een glaasje water haalt. Uiteraard kan ook altijd de politie gebeld worden bij een verdachte situatie: telefoon 0900-8844.

Auteur: Jeroen Steenmeijer