Vereniging Nederlandse Gemeenten

Winnaar Jong Raadslid 2008: Marjolein Buijssen, raadslid in Tilburg!

04.06.2008

Marjolein Buijssen (22), raadslid in Tilburg, is de winnaar van de verkiezing Jong raadslid van 2008. Zij ontving vandaag uit handen van Sjaak van der Tak de bokaal op het VNG-jaarcongres in Den Bosch.

De jury onder voorzitterschap van Sjaak van der Tak, burgemeester van Westland, heeft na intensief beraad Marjolein Buijssen tot winnaar uitgeroepen. De jury is tot dit besluit gekomen omdat zij hoog scoort op de 4 selectiecriteria, te weten: zichtbaar, benaderbaar, origineel en succesvol.

Marjolein benut zowel de interne als de externe kanalen effectief om haar doel te bereiken. Wat haar kandidatuur voor de jury bijzonder en onderscheidend maakt, zijn de vernieuwende initiatieven die zij heeft genomen. Vernieuwend waren onder meer de aangenomen initiatiefvoorstellen kinderraden en kinderlintjes aldus de jury. De jury ziet in haar een voorbeeld voor jong raadstalent in Nederland. De jury prijst haar om haar correcte manier van debat voeren, de bereidheid om over grenzen heen te kijken. Ook haalt zij regelmatig het nieuws met haar initiatieven, kritische vragen aan het college en pittige uitspraken tijdens de raadscommissies en de raad. Bijzonder is dat Marjolein door alle fracties van de gemeenteraad van Tilburg is voorgedragen voor deze verkiezing.

De winnares krijgt de mogelijkheid om een dag(deel) mee te lopen met een aantal prominente bestuurders, onder meer met Ralph Pans (voorzitter directieraad VNG) en Job Cohen (burgemeester gemeente Amsterdam).

Ruim 40 raadsleden jonger dan 36 jaar zijn aangemeld voor deze verkiezing. Zij zijn voorgedragen door mensen uit de gemeenten, collegas of vrienden met motivatie dat zij zichtbaar, benaderbaar, origineel en aantoonbaar succesvol zijn in hun gemeente. Wat de jury opviel is dat jonge raadsleden zich onderscheiden door het actieve en creatieve gebruik van verschillende media en hun toegankelijkheid voor mensen in hun gemeente.

De verkiezing wordt voor de derde keer georganiseerd. Met de verkiezing van Jong Raadslid van het Jaar willen de initiatiefnemers laten zien dat lokale politiek ook voor jonge mensen interessant en belangrijk is. Deze initiatiefnemers zijn de VNG, het Actieprogramma Lokaal Bestuur, Congres en Studiecentrum VNG, Raadslid.NU, RaadsledenNieuws en Sdu Uitgevers.

Den Bosch, 4 juni 2008