Siemens

Persbericht

0806. 07

Den Haag, woensdag 4 juni 2008

Nieuwe Siemens producten voor communicatie met IO-Link

Siemens breidt het leveringsprogramma sensoren en actuatoren uit met producten die zijn uitgevoerd met de interface IO-Link. Apparatuur met deze interface kan men nu rechtstreeks opnemen in een configuratie voor Totally Integrated Automation als open platform voor industriële automatisering. Nieuw op dit gebied zijn een kleurensensor, een sensor voor laser-afstandsmeting, een ultrasonore benaderingssensor en een mastermodule voor I/O link. Deze mastermodule met 4 ingangen voor sensoren met IO-Link interface plaatst men in een remote I/O-station Simatic ET 200S. Nieuw zijn ook de rangeerverdelers voor traditionele veldapparatuur zonder IO-Link interface. Deze rangeerverdelers zijn eveneens aan te sluiten op de mastermodule voor I/O link. Het parametreren van de nieuwe apparatuur is heel eenvoudig uit te voeren in de centrale engineeringsomgeving voor de Simatic apparatuur. Hiertoe integreert men het engineeringspakket voor het configureren van IO-Link in het gebruikelijke Step 7-projecteringspakket voor Simatic automatiseringsinstallaties.

De compact uitgevoerde kleurensensor Simatic PXO met IO-Link heeft meer performance dan de eenvoudigere kleurensensoren, want de nieuwe sensor kan objecten met verschillende kleuren herkennen. Voorbeelden zijn verpakkingen, die telkens op een andere manier zijn bedrukt. De gebruiker kan vijf verschillende kleuren instellen als referentiekleuren. Men kan de kleuren ook als referentieparameter via de IO-Link interface naar een andere sensor overdragen. Via de IO-Link interface kan men ook de kleurinstelling wijzigingen van iedere kleurtint, die men wil detecteren. Deze aanpassingen zijn tijdens operationeel bedrijf uit te voeren.

Nieuw is verder de laserafstandsmeter Simatic PXO met IO-Link om afstanden nauwkeurig te meten. Het meetgebied ligt tussen de 80 en 300 mm. Men kan de afstandssensor op een eenvoudige manier parametreren met twee toetsen op het apparaat of met de IO-Link configuratiesoftware die in Step 7 is te integreren. Bovendien kan men bij het parametreren een extern triggersignaal instellen. Met een aantal meetcycli is ook de vorming van de gemiddelde waarde vast te leggen. Verder kan men het activeren van de functie stilzetten instellen.

Ook de ultrasone detectiesensor Simatic PXS is een nieuw product met IO-Link. Deze sensor is uitgevoerd in een cilindrische behuizing. Met deze sensor is een detectiegebied tot 1 meter in te stellen zonder blinde zone aan het begin van het meetgebied. Met de IO-Link interface zijn diverse functies te parametreren, zoals het bepalen van de gemiddelde waarde, de demping en een tijdsafhankelijke meting. Bij deze laatste meting worden de resultaten na evaluatie van de gemeten waarde overgedragen naar de centrale besturing.

Nieuw is ook de IO-Link master waarmee men sensoren en actuatoren met IO-Link interface van verschillende fabrikaten aansluit op het multifunctionele I/O-station Simatic ET 200S. De IO-Link master heeft vier aansluitpoorten. Deze zijn te gebruiken voor in totaal vier veldapparaten met IO-Link interface, respectievelijk rangeerverdelers waarop traditionele sensoren en actuatoren zonder IO-Link interface zijn aangesloten. Met het nieuwe IntelliTeach-functie is het inbedrijfstellen van de IO-Link master heel eenvoudig uit te voeren, doordat men voordien alle instellingen al via de besturing heeft geparametreerd.

Rondom de sensoren met IO-Link interface functioneren ook vaak traditionele sensoren zonder deze functionaliteit. Hiervoor zijn nu rangeerverdelers leverbaar. Er zijn twee uitvoeringen om vier, respectievelijk acht binaire sensoren of eindschakelaars direct op zon rangeerverdeler aan te sluiten. De compacte behuizing is uitgevoerd in de hoge beschermingsklasse IP 67. Hierdoor is deze verdeler direct bij de veldapparatuur te plaatsen. De rangeerverdeler is met maximaal 20 m lange kabel aan te sluiten op een IO-Link mastermodule, die is geplaatst in een remote I/O-station Simatic ET 200S. Men bespaart met de rangeerverdeler de afzonderlijke bedrading tussen de traditionele veldapparatuur en het schakelpaneel, waarin het I/O-station is opgenomen. Het aansluiten van de veldapparatuur op de rangeerverdeler is vereenvoudigd door toepassing van de gestandaardiseerde M8- en M12-aansluittechniek.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Raymond van den Berg
Tel: (070) 333 8014
E-mail: raymond-vanden.berg@siemens.com
Internet: klik hier

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325,
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: klik hier