Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | Juni

* | Nieuw convenant met veiligheidsafspraken

Nieuw convenant met veiligheidsafspraken

Alle scholen voor voortgezet onderwijs in onze gemeente doen eraan mee: ze hebben hun handtekening gezet onder het convenant Veilige school. Al jaren werken de scholen met de gemeente (die dit project regisseert), de politie en andere organisaties samen. Het doel: zorgen dat leerlingen zich veilig en prettig kunnen voelen op school.

Zo is gekeken naar vragen of problemen waar scholen in de praktijk mee te maken hebben. Bijvoorbeeld onzekerheid over hoe je als school om moet gaan met grensoverschrijdend of strafbaar gedrag. Een informatiemap is toen eerst alleen in Drachten verspreid, daarna wegens succes zelfs in heel Fryslân.
Het nieuwe Drachtster convenant gaat nog een stap verder. Uit onderzoek bleek dat de Drachtster leerlingen zich veilig voelen op school, maar dat de scholen wel meer zouden moeten doen aan toezicht en de handhaving van schoolregels. Daarom is nu de "Notitie toezicht" opgesteld, als onderdeel van het convenant. Verder hebben alle scholen een veiligheidsplan of werken ze hier aan, en registreren ze veiligheidsincidenten. Er komen nadere afspraken over toezicht en alarmopvolging. Ook is er extra aandacht voor het voorkomen van tussenuren, spijbelen en schooluitval en opvang van leerlingen tussentijds en na schooltijd. Een paar scholen experimenteren met nieuwe sociale programma's zoals mediation voor en door leerlingen en jongerenwerk op school.

Deze week is in het gemeentehuis het convenant Veilige School ondertekend door SCG Liudger, OSG Singelland, ROC Friese Poort, het Gomarus College, politie, de Stichting Veiligheidszorg Smallingerland (SVS), de Maatschappelijke Onderneming Smallingerland (MOS), het Openbaar Ministerie en de gemeente.

kantine v.o. school Van Haersmasingel

Alle scholen voor voortgezet onderwijs in onze gemeente hebben (of werken aan) een veiligheidsplan. Eventuele incidenten worden geregistreerd. Doel van het project: zorgen dat leerlingen zich veilig én prettig kunnen voelen op school.