Gemeente Schiedam


Juni

Spelregels voor een gezellig en (brand)veilig EK

04 juni 2008

Het kan niemand ontgaan zijn: op zaterdag 7 juni a.s. gaat het EK-voetbal in Oostenrijk en Zwitserland van start. Nederland speelt zijn eerste wedstrijd op 9 juni 2008. Veel Schiedammers volgen de wedstrijden op televisie, in de kroeg of het koffiehuis, gezellig met de buren of zelfs met de hele buurt. Bij mooi weer gebeurt dat soms buiten. Erg gezellig natuurlijk, maar het is belangrijk om daarbij anderen geen overlast te bezorgen.

Om het gezellig te houden is er een aantal regels waaraan iedereen zich moet houden.

1. Met uitzondering van het commentaar tijdens de wedstrijden is het verboden buiten muziek ten gehore te brengen;
2. Om uiterlijk 23.00 uur moet het weer rustig zijn op straat;
3. Het is verboden op de openbare weg en in het openbaar groen etenswaren te bereiden en/of biertaps te hebben opgesteld;
4. Straten mogen niet afgesloten worden, voetpaden dienen begaanbaar te blijven en binnen 1,00 meter rondom een brandkraan mogen geen obstakels worden geplaatst;

5. Het is verboden om obstakels zoals partytenten op de openbare weg en in het openbaar groen te plaatsen;

6. Aan of in bomen, planten, grasvelden en de aanwezige bestrating mogen geen voorwerpen worden bevestigd waardoor beschadigingen kunnen ontstaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan spijkers in bomen;
7. De omgeving moet na de feestelijkheden steeds netjes worden opgeruimd. Papier, etensresten en andere rommel moet worden opgeruimd.

Horeca
Het is horecaondernemers toegestaan om de wedstrijden in hun zaak of op hun terras te vertonen via een televisie- of projectiescherm. Voor de paracommerciƫle horeca geldt dat alleen voetbalverenigingen de wedstrijden mogen uitzenden voor hun leden.

Aanrijroute hulpdiensten vrijhouden
Gezellig, al die versierde straten en buurten. Houd alleen wel rekening met de bereikbaarheid van uw straat of buurt voor brandweer en ambulance. Belangrijk: Zorg dat versieringen boven de openbare weg hoger dan 4,2 meter hangen en houd een breedte van ten minste 3,5 meter vrij.

Brandveiligheid
Brandveiligheidsregels gelden het hele jaar door en voor iedereen. Ook tijdens het EK Voetbal als u met familie, buren, vrienden of bekenden bij u thuis naar de wedstrijden gaat kijken, is brandveiligheid belangrijk. De brandweer vraagt u dan ook alert te zijn op brandveiligheid rondom het EK Voetbal. Vooral de veiligheid van versieringen is belangrijk.

Hieronder volgen verschillende tips voor brandveilig versieren.
* Goede versiering is niet gemakkelijk ontvlambaar, dit staat vermeld op de verpakking.

* Niet alle rood, wit, blauw of oranje versieringen die in de handel zijn, hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. Verzeker u ervan dat u brandveilige versiering aanbrengt.
* Houd versieringen op minimaal 50 centimeter afstand van spotjes en andere apparaten waarvan de oppervlaktetemperatuur kan oplopen, dit geldt ook voor de televisie.

* Met lucht gevulde ballonnen zijn gewoon toegestaan.

Verder wijzen wij er op dat gastoeters ook brandgevaarlijk kunnen zijn.

Wilt u meer informatie over brandpreventie, kijk dan op www.brandweer.nl. Op deze site staat ook een proef waarmee de brandveiligheid van versieringen eenvoudig zelf getest kan worden. Daarnaast kunt u contact opnemen met een van de preventiemedewerkers van de brandweer. Dit kan op werkdagen tussen 08.30 uur en 16.30 uur via telefoonnummer 010-446 8160. De brandweer informeert u graag over versieringen en brandveiligheid.

Als er klachten binnenkomen of zich ongeregeldheden voordoen, dan zullen de politie / handhavings-ambtenaren optreden. Hopelijk is dat niet nodig en staat ons een mooi toernooi te wachten. Heeft u nog vragen over wat wel en wat niet is toegestaan, dan kunt u telefonisch contact opnemen met Gemeente Schiedam, Team Horeca & Evenementen op telefoonnummer 010-219 1418.