Ingezonden persbericht


Persbericht

4 juni 2008

Onderwerp: protesteren tegen de uitverkoop van de stad. MULTICULTURELE VERENIGING ASSADAAKA BEGRIJPT ACTIE

MULTICULTURELE VERENIGING ASSADAAKA uit bezorgdheid vermindering sociale kernvoorraad huurwoningen.

De multiculturele vereniging Assadaaka komt op voor sociaal zwakkeren in Amsterdam oost. Zij zijn afhankelijk van de sociale woningvoorraad maar deze wordt in hoog tempo afgebouwd. Dit beeld zien wij ook terug tijdens ons spreekuur. De steeds hoger wordende woonlasten leiden ertoe dat mensen hun huis uitmoeten door opgelopen schulden. Nog veel vaker komt het voor dat mensen geen passende woonruimte kunnen vinden en hierdoor veel te duur moeten onderhuren.

Tekort aan laagdrempelige ruimten voor gehandicapten

Huisvesting is ook een probleem voor organisaties als Assadaaka. Sociaal zwakkeren en vooral mensen met een handicap zijn gebaat bij een laagdrempelige ruimte - zowel figuurlijk als fysiek. Ondanks dat politici en beleidsmakers bij voortduring zeggen dat zij juist deze groep willen helpen, ervaren we in ons dagelijks werk precies het tegenovergestelde. Sinds het welzijnswerk in wijken zoals zeeburg maar ook in oost watergraafsmeer is uitbesteed, hebben veel vrijwilligersorganisaties hun plek verloren. Hun plaats wordt ingenomen door professionals die vaak te druk bezig zijn met het indienen van projectvoorstellen maar weinig voeling hebben met de buurt. Dit is een algemeen probleem maar voor Assadaaka is het heel concreet: we zijn verschillende ruimtes kwijtgeraakt en het is volkomen onzeker hoe onze toekomst eruit ziet. Assadaaka heeft heel veel onderscheidingen en lof ontvangen maar het blijkt vooralsnog onmogelijk om een plek te regelen.

Assadaaka houdt nu kantoor in 't Blijvertje, een gekraakt buurtcentrum. Dit is natuurlijk niet de beste oplossing maar het is wel blijkbaar hoogst haalbare. Als kraken verboden zou worden, valt er nog een middel weg waarmee sociaal zwakkeren een plaats kunnen verwerven binnen de maatschappij. Vandaar dat wij deze (geweldloze) actie van harte steunen

Zondag 8 Juni 2008

Buurtorganisaties organiseren debat over vogelaar wijken.

debatbijeenkomst in het blijvertje

Op zondag 8 juni om 13.00 organiseren Assadaaka, Kraakgroep Oosterparkbuurt en bewonersorganisatie Slim Blijven een discussiebijeenkomst in 't Blijvertje over de relatie tussen vrijwilligersorganisaties, professionals en wijkbeleid. Minister Vogelaar heeft de Transvaalbuurt en de Indische Buurt aangewezen als twee van de veertig aandachtswijken die moeten veranderen tot prachtwijken. Er is veel meer geld beschikbaar gekomen om problemen op te lossen. Tot nu toe merken we daar echter niks van. Onze stadsdeelbesturen huren wel steeds meer professionals in maar het aantal ruimtes voor vrijwilligersorganisaties neemt alleen maar af. Er wordt geïnvesteerd in stedelijke vernieuwing maar we zijn er bang deze investeringen worden gebruikt om dure in plaats van betaalbare woningen te bouwen. Natuurlijk hebben we hierin ook zelf een verantwoordelijkheid. Daarover gaan we het hebben. Hoe ziet het beleid eruit? Wat is daarin de rol van bewoners? Is het inderdaad waar dat het geld nu vooral bij corporaties en professionals terechtkomt of zijn we te negatief? Hoe kunnen we de positie van bewoners verbeteren?

Adres: 3e Oosterparkstraat 64 hs, 1091 KA Amsterdam

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Dhr. Ahmed El Mesri, voorzitter Assadaaka/Onze Hoop,

Tel. 020-0610112691

E.mail: assadaaka@gmail.com,

Informatie via internet:

www.assadaaka.web-log.nl: Multiculturele vereniging Assadaaka

comiteonzehoop.web-log.nl : Comité Onze Hoop

Assadaaka is een multiculturele vereniging die zich al jaren inzet voor participatie, integratie en de sociale cohesie in de multiculturele samenleving. Assadaaka zet zich in voor vriendschap tussen verschillende culturen.