Gemeente Utrecht


Geachte dames en heren,

Zoals op 29 mei jl. reeds aangekondigd zullen door mevrouw N.R. Schipper (GroenLinks) tijdens het vragenuurtje van de raadvergadering van a.s. donderdag vragen worden gesteld (nr. 2) inzake Doenja en de sluiting van de Heycop.


De Heycop definitief dicht. op weg naar een nieuwe situatie

Per 1 juli valt het doek voor de Heycop definitief. De nieuwe eigenaar start dan met verbouwwerkzaamheden. Van de gemeente Utrecht/DMO is inmiddels de toezegging verkregen dat structureel een beperkt extra bedrag beschikbaar is voor huisvestingslasten van een welzijnsvoorziening in Dichterswijk. Het gaat dan om ongeveer 150 vierkante meter te huren accommodatie. Op dit moment is een geschikte accommodatie niet beschikbaar. Wel kan worden voorzien in tijdelijke oplossingen. Per 1 juli is in ieder geval continuïteit van activiteiten gewaarborgd, ook al zal dat niet altijd in dezelfde vorm en omvang zijn.

De langere termijn

De Heycop is gesloten als resultaat van de noodzakelijke bezuiniging op vierkante meters welzijnsvoorzieningen in de wijk Zuidwest. Volgens de normen van de gemeente Utrecht waren er te veel gesubsidieerde vierkante meters in deze wijk. Voor Rivierenwijk en Dichterswijk samen is sinds kort Het Strandpaviljoen aan de Noordzeestraat beschikbaar als centrale accommodatie. Ondertussen is begrip ontstaan dat vooral voor het ambulant jongerenwerk in Dichterswijk Het Strandpaviljoen geen goed alternatief is en dat een voorziening dicht in de buurt van de overlastgevende locaties (Brederoplein) noodzakelijk is. Om die reden is de bezuinigingsdoelstelling licht aangepast en is extra budget beschikbaar gesteld voor het structureel huren van ongeveer 150 vierkante meter welzijnsvoorziening.

DOENJA zoekt al sinds twee jaar in de wijk naar een geschikte locatie. Tot nu toe zonder succes. Ondertussen is overleg geweest met basisschool De Kleine Dichter. De school heeft uitbreidingsplannen en een aanvraag ingediend voor nieuwbouw aan de huidige school. Met de school is afgesproken dat, wanneer toestemming voor deze nieuwbouw wordt verkregen, bezien zal worden op welke wijze de welzijnsvoorziening 'meegenomen' kan worden in de planvorming. Bij een positieve uitkomst en een vlotlopend bouwtraject is over 3 à 4 jaar Dichterswijk een inloopvoorziening voor het ambulant werk rijker.
Mocht nieuwbouw van de school vooralsnog niet doorgaan, dan opteert DOENJA voor nieuwbouw elders. Ook blijft uiteraard de zoektocht naar bestaande mogelijkheden doorgaan.

De korte termijn

Per 1 juli is de mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van de Heycop definitief beëindigd. De afgelopen twee jaar is verscheidene malen geprobeerd om beschikbare (winkel)ruimtes te huren. Om redenen van beperkingen van het bestemmingsplan, te hoge prijs of omdat de (particuliere) verhuurder de geplande activiteiten te risicovol vond, tot nu toe zonder resultaat. Op dit moment is een optie op een kleiner pand aan het Brederoplein. Nog onduidelijk is of huur hier wel mogelijk is.

Daarnaast is vergunning aangevraagd voor het plaatsen van portocabines tegenover het plein grenzend aan de Kleine Dichter. Het betreft hier een nog niet bestemd braakliggend terrein en uitermate geschikt (verhard voetbalveldje en een basketbalveld direct in de buurt). De procedure loopt nog; afhankelijk van mogelijke weerstand uit de buurt, kunnen de portocabines er in ieder geval voor het eind van de vakantie staan. In de zomermaanden zal extra inzet zijn vanuit het ambulant jongerenwerk met activiteiten op straat, zal de Activiteitenbus worden ingezet en is ruimte ingeroosterd in Het Strandpaviljoen aan de Noordzeestraat voor activiteiten voor kinderen die samen met de buurtvaders worden uitgevoerd.

DOENJA Dienstverlening
Utrecht, mei 2008

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met H.D. Schiller 06-21523718


---- --

Mondelinge vragen: Doenja in Dichterswijk activiteiten en m2.

Buurthuis de Heycop sluit op 1 juli 2008. Uit de brieven (bijgevoegd) van Doenja blijkt dat:
. Doenja op dit moment geen geschikte alternatieve accommodatie in Dichterswijk beschikbaar heeft;
. Doenja daardoor slechts kan voorzien in tijdelijke oplossingen maar niet altijd in dezelfde vorm en omvang;

Voor GroenLinks komt de sluiting van de Heycop niet uit de lucht vallen. Het is een consequentie van het besluit van de gemeenteraad in december 2004 .
GroenLinks maakt zich grote zorgen over het voortzetten van de activiteiten voor met name de vadergroep en de jongeren. Deze zijn enige jaren geleden gestart na een onrustige periode op het Brederoplein. GroenLinks ontvangt signalen dat de onrust op het Brederoplein toeneemt en vindt het belangrijk dat continuïteit geboden wordt voor de vadergroep en jongeren..

Dit brengt GroenLinks tot de volgende vragen:
1. Zijn er in andere buurten ruimteproblemen n.a.v. het gemeenteraadsbesluit van december 2004?
2. Is het college benaderd om medewerking te verlenen (in welke vorm dan ook) voor ruimte voor de welzijnsactiviteiten? Zo, ja welke vorm van medewerking en wanneer?
3. Heeft het college voorwaarden (continuïteit, vorm, omvang van de activiteiten) verbonden aan de structurele extra financiering voor 150 m2 in Dichterswijk die Doenja van het college zegt te ontvangen?
4. Vindt het college een activiteitenbus een volwaardig zomeralternatief voor het (ambulant) jongerenwerk in Dichterswijk?
5. Ziet het college mogelijkheden en kansen om medewerking te verlenen opdat op korte termijn volwaardig (ambulant) jongerenwerk in Dichterswijk een plek heeft en de vadergroep door kan gaan?
---

Na uitgebreide discussies: waaronder Strategische notitie wijkwelzijnsgelden, maart 2003; Discussienotitie wijkwelzijnsgelden en Accommodatiebeleid, juni 2004.


---- --


Geachte buurtbewoner,

Per 1 juli valt het doek voor de Heycop definitief. De nieuwe eigenaar start dan met verbouwwerkzaamheden. Van de gemeente Utrecht/DMO heeft onlangs een beperkt extra bedrag beschikbaar gesteld voor een welzijnsvoorziening in Dichterswijk. Het gaat dan om ongeveer 150 vierkante meter te huren ruimte. Op dit moment is een geschikte accommodatie (nog) niet beschikbaar. Wel kan worden voorzien in tijdelijke oplossingen. Er is vergunning aangevraagd voor het plaatsen van portocabines. Per 1 juli is in ieder geval continuïteit van activiteiten gewaarborgd, ook al zal dat niet altijd in dezelfde vorm en omvang zijn.

Beperkt budget

De Heycop is gesloten als resultaat van de noodzakelijke bezuiniging op vierkante meters welzijnsvoorzieningen in de wijk Zuidwest. Volgens de normen van de gemeente Utrecht waren er te veel gesubsidieerde vierkante meters in deze wijk. Voor Rivierenwijk en Dichterswijk samen is sinds kort Het Strandpaviljoen aan de Noordzeestraat beschikbaar als centrale accommodatie. Het Strandpaviljoen echter is geen goed alternatief voor het jongerenwerk. Een voorziening dicht in de buurt van de overlastgevende locatie (Brederoplein) is absoluut noodzakelijk. Om die reden heeft de gemeente de bezuinigingsdoelstelling licht aangepast en is extra budget beschikbaar gesteld voor het structureel huren van ongeveer 150 vierkante meter welzijnsvoorziening in Dichterswijk. Doel is om deze meters in te zetten voor een inloopvoorziening voor jongeren.

De korte termijn

Per 1 juli is de mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van de Heycop dus definitief beëindigd. Het aanbod aan geschikte locaties is erg beperkt in de wijk. Leegstaande winkelpanden zijn of te duur of het bestemmingsplan laat gebruik niet toe. Ook hebben verhuurders soms problemen met de functie inloopvoorziening voor jongeren. Nieuwbouw is daarom de beste optie. De mogelijkheden hiervoor worden nu onderzocht.
Daarnaast is vergunning aangevraagd voor het plaatsen van portocabines tegenover het plein grenzend aan de Kleine Dichter. Het betreft hier een nog niet bestemd braakliggend terrein en uitermate geschikt (verhard voetbalveldje en een basketbalveld direct in de buurt). De procedure loopt nog; we hopen in ieder geval dat ze er voor het eind van de vakantie staan.

In de zomermaanden zal extra inzet zijn vanuit het ambulant jongerenwerk met activiteiten op straat, zal de Activiteitenbus worden ingezet en is ruimte ingeroosterd in Het Strandpaviljoen aan de Noordzeestraat voor activiteiten voor kinderen die samen met de buurtvaders worden uitgevoerd. Ik reken op uw begrip en hoop dat u onze oplossing voor tijdelijke huisvesting kunt waarderen.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met H.D. Schiller 06-21523718


---- --

Met vriendelijke groet,


Marlies Trooster

secretaresse

Griffie Gemeenteraad Utrecht


( 030-2861069, 2 030-2861518,

8 <:mailto:m.trooster>m.trooster@utrecht.nl

* Postbus 16200, 3500 CE Utrecht

O Bezoekadres: Korte Minrebroederstraat 2, kamer 1.07

Bereikbaar op di t/m vrij
<:blocked::blocked::blocked::mailto:n.lourens>