Ingezonden persbericht


Hollanders niet zuinig op hun ogen

Internationaal onderzoek toont onze 'nuchtere' houding

AMSTERDAM, juni 2008 - Dat UV-straling slecht is voor de huid is algemeen bekend. Maar dezelfde straling brengt ook grote risico's voor de ogen met zich mee. Veel mensen blijken zich daar nog niet van bewust, zo blijkt uit internationaal onderzoek van IPSOS: Nederlanders weten niet wat de risico's zijn en doen relatief weinig om zich te beschermen tegen oogbeschadiging.

De meest voorkomende aandoeningen veroorzaakt door UV-straling zijn lasogen/sneeuwblindheid of permanente beschadiging van de lens zoals bijvoorbeeld staar. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat jaarlijks 3,2 miljoen mensen wereldwijd blind worden door blootstelling aan zonlicht.

IPSOS heeft in de periode februari van dit jaar onderzoek gedaan in 7 landen: Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Portugal, Duitsland en Nederland. Het is voor het eerst dat ook onderzoek is gedaan naar de bewustheid van Nederlanders omtrent zicht en oogbescherming.

De belangrijkste conclusies van het onderzoek:


* Slechts een kwart van de Nederlandse respondenten weet dat roken, alcohol, slechte voeding en tv kijken slecht zijn voor je ogen. In de onderzochte andere landen is dit ruim de helft.
* Slechts 9% van de ondervraagden noemde het risico van UV-straling. Huidkanker en verbranding waren de meeste genoemde risico's met respectievelijk 75% en 24%. Uit eerder onderzoek van IPSOS bleek al dat de meeste mensen denken dat schade als gevolg van UV-straling terug te draaien is (wat niet het geval is).
* Meer dan 90% van de ondervraagden wist niet welke vitamines de gezondheid van de ogen bevorderen. Veel mensen (58%) gaven aan dat hun ogen vermoeid zijn aan het eind van de dag als gevolg van zonlicht.
* 68% van de Nederlandse respondenten zegt dat de ogen het eerste zijn waar ze naar kijken als ze iemand voor het eerst ontmoeten. Uit het Healthy Sight onderzoek blijkt echter dat zij zich slechts in beperkte mate beschermen tegen beschadiging.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de grootste fabrikant ter wereld van meekleurende brillenglazen. Transitions Optical claimt dat haar producten het risico op schade aan de ogen als gevolg van UV-straling sterk verminderen.

Dr. Susan Stenson, Global Medical Director van Transitions Optical, licht toe: "Deze studie laat zien dat het merendeel van de bevolking zich niet bewust is van de risico's en dus ook onvoldoende doet om zicht en ogen te beschermen, bijvoorbeeld door UV beschermende brillenglazen te dragen. Het is van belang dat opticiens en oogartsen rekening houden met de ogen van de patiënt, maar ook met zaken als levensstijl, woonplaats en medicijngebruik. Ze zouden meer als adviseurs op het gebied van ooggezondheid moeten optreden. De ogen zijn tenslotte verantwoordelijk voor 80% van de indrukken die een persoon ondergaat."

Klik hier voor de onderzoeksresultaten van het Healthy Sight onderzoek (te bekijken als slideshow in powerpoint)

Over Transitions Optical
Transitions Optical, met hoofdkantoor in Pinellas Park, Florida, Verenigde Staten, was in 1990 het eerste bedrijf dat met succes een meekleurend brillenglas van kunststof in de handel bracht. Transitions Optical is een vooraanstaande leverancier aan optiekfabrikanten van meekleurende producten. Het bedrijf beschikt over uiterst geavanceerde technologie voor productie van meekleurende brillenglazen en bezit een uitgebreide collectie brillenglasvarianten, materialen en merknamen. Transitions® brillenglazen zijn wereldwijd de meest aanbevolen meekleurende brillenglazen.

Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met GCI Holland, Natasja Wielandt, 020-6768666 / 06-46625495, nwielandt@gci.nl