Metaalunie

PERSBERICHT

Nieuwegein, 4 juni 2008

Koninklijke Metaalunie: meer vertrouwen mkb-metaal in economie Tekort geschoold personeel grootste bedreiging

Ondanks berichten over een mogelijke afname van de economische groei en een teruglopend consumentenvertrouwen in Nederland, heeft het mkb-metaal meer vertrouwen in de economie dan een half jaar geleden. Waar een jaar geleden een enorme groeipiek met spectaculair optimisme bij ondernemers was te zien en een halfjaar geleden een kentering leek op te treden, zet de groei van het mkb-metaal nu weer door. Zo is de waardering van de huidige orderpositie binnen- en buitenland positiever dan zes maanden terug, is de investeringsverwachting hoog en het vacatureprobleem groter dan ooit. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de Economische Barometer -een onderzoek onder 1500 leden van de Metaalunie- die de Koninklijke Metaalunie half juni publiceert in het blad Metaal & Techniek.

Waardering orderpositie binnenland verbeterd
De binnenlandse orderpositie neemt voor het vierde jaar op rij toe. Op dit moment ziet 45% van de bedrijven een toename van de binnenlandse orders en bijna 40% een gelijkblijvende orderpositie. De verwachtingen van ondernemers van de binnenlandse orderportefeuille voor het komend halfjaar zijn bijna hetzelfde als een halfjaar geleden; 10% verwacht een daling van de orderportefeuille, 50% een zelfde orderpositie en 40% een betere orderpositie. De waardering van de huidige orderpositie neemt per saldo toe. Bijna 60% van de bedrijven waardeert de orderportefeuille beter dan het vorig half jaar.

Meer waardering voor exportorders
De beoordeling van de orderpositie buitenland is nog steeds positief maar de groei is iets gematigder dan een halfjaar en een jaar geleden. Van de exporterende bedrijven geeft 41% aan dat de orderpositie beter was dan een halfjaar daarvoor, dit was een halfjaar geleden 50% en een jaar geleden 55%. De buitenlandse orderpositie is voor 11% van de bedrijven slechter uitgevallen, dit was een halfjaar geleden 14%. Voor exporterende bedrijven geldt dat de waardering van de buitenlandse orderpositie positiever is dan een halfjaar geleden. Ook de verwachtingen van de orderpositie buitenland zijn zonniger. Zes maanden geleden gaf per saldo 36% van de metaalondernemers aan een groeiende buitenlandse omzet te verwachten, nu is dit 44%.

Verwachtingen positief
Het aantal bedrijven dat een beter halfjaar achter de rug heeft dan een jaar geleden is afgenomen. Een jaar geleden piekte 53% een beter resultaat, nu heeft 40% een beter resultaat. Het aantal bedrijven dat een slechter halfjaar achter de rug heeft is licht toegenomen van 10% een halfjaar geleden tot 12% nu. De positieve waardering van het bedrijfsresultaat over het afgelopen jaar is nagenoeg gelijk gebleven op 64%. Van de mkb-metaalondernemers verwacht 40% het komende halfjaar een nog beter resultaat en ruim 50% een zelfde resultaat voor het komende halfjaar. Het aantal bedrijven dat winst maakt blijft al enige tijd constant op 80%; 17% draait quitte en 3% maakt verlies.

Investeringsverwachting hoger
De metaalondernemers verwachten per saldo dit jaar meer te gaan investeren. Verwachtte een halfjaar geleden een kwart van de bedrijven meer te zullen investeren in machines, nu is dit percentage opgelopen tot 33%. Het aantal bedrijven dat minder denkt te investeren is afgenomen van 20% naar 16%.

Groei aantal vacatures groot probleem
Het grootste probleem in het mkb-metaal zit bij het verkrijgen van goed geschoold personeel. Het aantal bedrijven met openstaande vacatures is opnieuw toegenomen. Voor het eerst geeft meer dan de helft van de bedrijven (55%) aan dat minimaal één vacature openstaat. Bedrijven met vacatures zijn gemiddeld op zoek naar 2,3 fte, iets meer dan een halfjaar geleden. Over het invullen van de vacatures zijn de ondernemers in het mkb-metaal weer iets minder positief, dan in het voorgaande halfjaar. 77% verwacht de uitstaande vacatures binnen een half jaar in te vullen, een half jaar geleden was dit nog 86%. Het aantal medewerkers in het mkb-metaal is bij eenderde van de bedrijven toegenomen en bij 60% van de bedrijven gelijk gebleven.

De Koninklijke Metaalunie is met 13.000 leden de grootste organisatie voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 20 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan ruim 150.000 mensen.