VINEA hervormt radicaal verouderd zeilonderricht in Nederland

PERSBERICHT
Sneek, 4 juni 2008

Hervorming bestaande lesmethodes hard nodig
VINEA gooit met ZiN het zeilonderricht in Nederland radicaal om

VINEA, de grootste zeilschool voor kinderen, rolt in het nieuwe zomerprogramma van de organisatie definitief het totaal nieuwe zeil - en surfinstructiesysteem ZiN voor beginners en gevorderden uit. Vorig jaar is ZiN al uitvoerig getest en op details bijgesteld. De bedoeling is dat de nieuwe instructiemethodiek volgend jaar ook zelfstandig uitgerold wordt richting andere zeilscholen in Nederland. Passie voor zeilen en surfen en inzicht staan centraal in de vernieuwde instructieprogramma's die radicaal breken met de 'klassieke school' van zeil- en surfles in Nederland. Zo maken beginners veel sneller dan normaal bijvoorbeeld kennis met wedstrijdzeilen, navigatie of technieken als spinnakeren waarmee het zeilen en surfen beter aansluit bij de beleving van jongeren in deze tijd.

De nieuwe instructiemethodiek ZiN (Zeilinstructie Nederland) wordt deze zomer op 12 zeil- en surfscholen van VINEA in Nederland voor het tweede jaar gecontinueerd. De gemeente Sneek kreeg eind 2007 in de testfase al de primeur met de introductie van het nieuwe 'schoolzeilen'. 35 kinderen uit groep 6 mochten daar al de eerste ZiN Schoolzeil Certificaten in ontvangst nemen. VINEA is in onderhandeling met diverse gemeenten om het schoolzeilen volgens de nieuwe methodiek breed in Nederland uit te rollen.

"De hervorming van het zeil- en surfonderwijs was hard nodig", aldus VINEA directeur Piet-Hein Herfkens. "Als marktleider in Nederland signaleerden we enkele jaren geleden al minder animo bij de jeugd om te leren zeilen en surfen, en veel minder passie om daar meerdere jaren met plezier in door te gaan. We wilden het onderwijs in 2006 hervormen maar vonden te weinig gehoor bij onder meer de CWO (Commissie Watersport Opleidingen). Om die reden zijn we toen uit de CWO gestapt en hebben we ons eigen plan getrokken. Dat hebben we vervolgens ontwikkeld, getest, bijgeschaafd en gedurende de testfase al duizenden tevreden leerlingen zelfstandig en op een veilige manier leren zeilen en surfen. Veel van hen zien we ook dit jaar weer terug bij de vervolgcursussen".

Jeugd en jongeren die al een zeil- of surfdiploma of certificaat op zak hebben kunnen prima aansluiting vinden bij de cursussen ZiN beginner, ZiN gevorderde en ZiN vergevorderd. Cursussen kunnen gevolgd worden in een enorme keuze aan zwaard- en kielboten, windsurfplanken of catamarans w.o. Optimist, Laerling, Laser Pico, Laser1, Splash, Laser Vago, Topaz Tres, Valk, Hobie Catsy, Teddy, Dart16 en de Hobie Cat 16.

ZiN ondersteunt alle cursussen met speciaal ontwikkelde lesmaterialen die straks ook voor een breed publiek via de reguliere boekhandel in boekvorm verkrijgbaar zijn.

Roer radicaal om
Volgens Herfkens legt ZiN een belangrijke basis om de passie voor het zeilen en surfen bij de jeugd in Nederland terug te brengen. "Bij het oude systeem waren we teveel bezig met het halen van puntjes. ZiN brengt het zeilen en surfen terug bij de essentie: doen én weten wat je doet. Zo leer je met ZiN sneller en beter zeilen". Dat impliceert ook dat wat leerlingen al kunnen, ze niet nogmaals hoeven te leren.

Herfkens vergelijkt ZiN met skilessen: "Op wintersport kom je aan op locatie en gaat mee met een instructeur om nieuwe dingen te leren. Dat is ook zo bij ZiN. Wat je al kunt hoef je niet meer te leren en zo leer je uiteindelijk in een week tijd veel meer dan voorheen".

Nieuwe generatie instructeurs
Vinea trainde de afgelopen twee jaar ook meer dan 200 instructeurs met nieuwe interne opleidingen. Zo zijn er in tegenstelling tot de oude opleiding nu ook gespecialiseerde instructeurs op de nieuwe inzichtgebieden als wedstrijdzeilen, veiligheid op het water, weersinvloeden en bijvoorbeeld spinnakeren en dit laatste vind je op geen enkele andere zeilschool in Nederland.

Meer informatie: www.zeilinstructienederland.nl of www.vinea.nl

Over ZiN
ZiN is een nieuwe zeil- en surfinstructiemethodiek. Bij ZiN draait alles om inzicht en begrip. Je leert sneller en beter zeilen, omdat je leert begrijpen wat je aan het doen bent op het water. De Zin methode begint bij datgene wat je al beheerst en gaat verder met wat jij wilt leren. ZiN is ervan overtuigd dat deze methode het zeilen en surfen nog veel leuker maakt. Met ZiN leer je zelfstandig en op een veilige manier zeilen en windsurfen.

Over VINEA
Vinea is de grootste reisorganisator van zomerkampen voor kinderen van 7 - 19 jaar. Al meer dan 55 jaar organiseert Vinea deze vakanties in Nederland maar ook in de rest van Europa. Bij Vinea heb je keuze uit meer dan 40 verschillende activiteiten op 50 bestemmingen. Of je nu wilt survivallen, raften, paardrijden, surfen, kiten, parapenten,een taal leren, zeilen of lekker relaxen: bij Vinea kan dit allemaal! Een zomerkamp met leeftijdsgenoten die het leuk vinden om met een groep gezellige en actieve dingen te doen. Links: http://www.zeilinstructienederland.nl