Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 4 juni 2008

Kenmerk 087

Aanpak drugsoverlast en wapenincidenten in Amsterdam-Oost

Het college van B&W wil de veiligheid aan de oostkant van de stad verbeteren en wil het toegenomen aantal wapenincidenten terugdringen. Een gedeelte van Oost- Watergraafsmeer en Zeeburg (Groot Oost) wordt daarom aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit houdt in dat de politie in dit gebied prefentief kan fouilleren. De horeca in de Transvaalbuurt wordt doorgelicht om mogelijke invloed van criminelen die elkaar hier ontmoeten en de horeca gebruiken als werkterrein uit te bannen. Speciale aandacht gaat uit naar de aanpak van drugspanden. De driehoek (gemeente, politie, justitie) gaat extra aandacht besteden aan de aanpak van dealers. Mogelijk zal er een speciaal verwijderingsregime voor dealers in de APV worden opgenomen.

West
Ook in Amsterdam-West zijn er locaties met relatief veel wapenincidenten. Omdat in West recentelijk veel nieuwe instrumenten zijn ingezet om de overlast aan te pakken, wordt dit jaar eerst gekeken of daarmee de wapenincidenten kunnen worden teruggedrongen. Als die niet het gewenste resultaat hebben, zal ook daar volgend jaar preventief fouilleren worden ingesteld.

De burgemeester wijst veiligheidsrisicogebieden aan als uit politiecijfers blijkt dat daar een groter risico is op geweldincidenten als gevolg van wapengebruik. In deze gebieden is preventief fouilleren toegestaan. Amsterdam-Centrum en Zuidoost worden opnieuw voor de duur van één jaar als veiligheidsrisicogebied aangewezen.

Groot Oost
De Indische Buurt en de Dapperbuurt vormen al geruime tijd een drugsscene en de laatste jaren wordt ook de Transvaalbuurt gekenmerkt door drugsgerelateerde overlast. Binnen deze drugsscene is er sprake van wapenbezit. De wapenincidenten zijn hier systematisch en verankerd in lokale criminele structuren. Het niveau van wapenincidenten in Groot Oost blijft onveranderd hoog. Uit onderzoek blijkt dat zowel bewoners als ondernemers zich relatief onveilig voelen.

Uit de uitgevoerde daderanalyse blijkt dat het in Groot Oost vooral gaat om mannelijke verdachten van 25 jaar en ouder waarbij een meerderheid bestaat uit meerplegers (53%). De politie kan deze groep op grond van de reguliere bevoegdheden op dit moment alleen fouilleren als er concrete verdenkingen van strafbare feiten bestaan.

Er worden veel instrumenten ingezet en er staan nieuwe `op stapel' om de drugsoverlast en wapenincidenten in het gebied terug te dringen zoals de aanpak van drugspanden, de aanpak van dealers, de inzet van een Vliegende Brigade in de Transvaalbuurt en camera's in de Indische Buurt. De mogelijkheid om preventief te fouilleren is een aanvullend instrument. In de veiligheidsrisicogebieden Centrum en Zuidoost, waar ook sprake is van drugsoverlast, is gebleken dat preventief fouilleren werkt. .

4 juni 2008 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 087 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Evaluatie preventief fouilleren

Ondanks de forse daling (20,4%) van het aantal wapenincidenten in het aangewezen veiligheidsrisicogebied Amsterdam-Zuidoost, is er nog steeds sprake van een hoog niveau van wapenincidenten in de aangewezen veiligheidsrisicogebieden. In het veiligheidsrisicogebied Amsterdam-Centrum is er sprake van een lichte stijging (6,3%) van het aantal wapenincidenten hoewel het aantal incidenten nog lager ligt dan voor de inzet van preventief fouilleren. Daarom worden beide gebieden opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Ook is gebleken dat in Amsterdam-Oost op locaties het aantal wapenincidenten hoog is. Amsterdam-Groot Oost wordt daarom aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

Pb-087