Gemeente Heusden


Voorjaarsnota: ruimte voor nieuwe plannen 4 juni 2008

Voorjaarsnota: ruimte voor nieuwe plannen

Kunstgrasvelden voor hockeyclub VMHC, een nieuwe kleedaccommodatie voor voetbalvereniging RKDVC en huisvesting voor het voortgezet onderwijs. Dit zijn enkele van de nieuwe investeringen die het college van Heusden in de concept Voorjaarsnota 2008-2012 heeft opgenomen. Ook biedt de voorjaarsnota ruimte voor structurele uitgaven voor onder meer de Cultuur- en Sportnota

In de voorjaarsnota 2008-2012 geeft het college invulling aan haar ambitie om ondernemend en sociaal te willen zijn. Zo worden knelpunten niet alleen voortvarend maar ook financieel verantwoord aangepakt. Op basis van dit uitgangspunt heeft het college moeten concluderen dat voor de plannen voor Cultureel Centrum de Voorste Venne voorlopig onvoldoende financiële ruimte is. "Voorop staat dat we de Voorste Venne willen aanpakken, maar een investering van EUR 25 miljoen is een brug te ver", legt Adriaan van Mierlo, wethouder financiën, uit. "We gaan daarom creatief op zoek naar andere geldbronnen. Ook gaan we bekijken of we functies op een andere manier of met particuliere initiatieven kunnen combineren."

Majeure projecten
Behalve de Voorste Venne zijn in de voorjaarsnota negen majeure projecten opgenomen. In willekeurige volgorde zijn dat de A59 en parallelstructuur, centrumplan Vlijmen, realisatie onderwijshuisvesting, sporthal Onder de Bogen, een centraal gemeentehuis, voormalig Land van Ooit, sporthal Die Heygrave en de woningbouwlocaties Geerpark en Innoceeds.

Daarnaast heeft het college geld vrijgemaakt voor een aantal sociale thema's. Voorbeelden hiervan zijn de extra subsidiëring van de bibliotheek, armoedebestrijding en herstructurering van het agogisch werk. Ook investeert het college in wijkgericht werken en het nieuw subsidiebeleid en geeft het uitvoering aan de Cultuurnota.

Sluitend
Inclusief de financiële vertaling van de hierboven genoemde onderwerpen is de voorjaarsnota aan het einde van periode (2012) financieel sluitend. Hiervoor heeft het college een aantal lopende projecten bijgesteld op basis van de realiteit. Ook is zo optimaal mogelijk gebruik gemaakt van de ruimte die enerzijds de reserves en anderzijds latente inkomstenbronnen als gevolg van toekomstige woningbouw bieden.
Geplaatst op: 4 juni 2008