Senternovem


Nieuws

04-06-2008 | Gemeente mag FSC voorschrijven

Gemeenten mogen bij aanbestedingen eisen dat een aannemer FSC-gecertificeerd is. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag onlangs bepaald in een kort geding dat tegen de gemeente Boskoop was aangespannen.

Een niet-gecertificeerde aannemer vond de gemeentelijke eis van FSC-certificering in geen verhouding staan tot de relatief kleine hoeveelheid hout die in het project Reconstructie Voshol moet worden toegepast. De rechter gaf de gemeente echter gelijk en oordeelde dat het "voor bouwbedrijven betrekkelijk eenvoudig en weinig bezwaarlijk is om het vereiste FSC-certificaat te verkrijgen". Het argument van de aannemer dat het uitsluitend voorschrijven van FSC, en niet bijvoorbeeld een gelijkwaardig alternatief, niet kan vond geen steun bij de rechter.
Wethouder De Jager van de gemeente Boskoop is verheugd over de uitspraak van de rechter: "Het feit dat FSC staat voor ecologisch en sociaal verantwoord bosbeheer past goed bij het groene en sociale karakter van de gemeente. Ik beschouw de uitspraak van de voorzieningenrechter als een bevestiging dat we als gemeente op de goede weg zijn. In regionaal verband streven wij ernaar om ook de andere gemeenten in Midden-Holland zo ver te krijgen dat zij een convenant met FSC Nederland ondertekenen. Dat zou betekenen dat straks heel Midden-Holland het gebruik van FSC-hout voorschrijft."

Sandra Mulder, directeur van FSC Nederland vult aan: "Deze uitspraak is een steun in de rug van Boskoop en al die andere gemeenten die beleid voeren om zoveel mogelijk FSC-hout toe te passen. Pas wanneer ook de aannemer gecertificeerd is, kan met zekerheid worden vastgesteld dat FSC-hout is toegepast. We verwachten dat met deze uitspraak certificering van aannemers een grote vlucht zal nemen. En de rechter heeft echt gelijk: FSC-certificering is voor bedrijven eenvoudig en snel te behalen".