Gemeente Hilversum


* Recent toegevoegd

Gemeentelijke Monumentenzorg blij met initiatieven particulieren

publicatiedatum: dinsdag 3 juni 2008

"In de Boomberg is een verbeterslag aan de gang die zijn weerga niet kent". Bij de gemeentelijke Monumentenzorg zijn ze razend enthousiast over de hausse onder eigenaren van monumentale villa's in deze wijk om hun panden te restaureren. Jack Kok, bouwkundig adviseur van de gemeentelijke Monumentenzorg is er druk en blij mee Hij begeleidt de soms moeizame restauratieprocessen. "Maar het geeft je een heel goed gevoel als je dan achteraf kunt vaststellen dat we meerwaarde hebben kunnen bieden. Door bijvoorbeeld de initiatiefnemers te adviseren over bouwmethoden en gebruikte bouwmaterialen. Of door ze te helpen met het aanvragen van restauratieleningen met lage renten".

Door zijn werk heeft Jack grote bewondering gekregen voor burgers die vaak veel geld investeren in het herstellen van hun monumentale panden. "Ze blijken vaak veel liefde te hebben voor de oorspronkelijke stijlkenmerken van hun woning. Ze hebben oog voor details. Wat dat betreft zijn wij blij met de mentaliteitsverandering. Het is immers nog niet zo lang geleden dat die typische Gooise villa's bij voorkeur werden gevuld met kantoren, waarvoor dan eerst alle oude details eruit waren geslagen".

"Hilversum is natuurlijk een hele bijzondere gemeente met zoveel jonge bouwkunst uit grofweg de eerste helft van de twintigste eeuw. Allereerst hebben we natuurlijk de nalatenschap van Dudok, maar ook werk van bijvoorbeeld Nico Andriessen, die veel voor het RK onderwijs en woningbouwvereniging St. Joseph werkte. En dan natuurlijk de vele villa's".

Speerpunt
Behoud van de vele jonge monumenten maakt evenals het behoud van het groen en het ruim baan geven aan de multimedia deel uit van de speerpunten van het Hilversumse beleid. De slogan `Hilversum, stad van jonge monumenten' had tot voor kort vooral betrekking op de tweehonderd rijks-, vijftig gemeentelijke en drie provinciale monumenten. Met de recente aanwijzing van ruim zevenhonderd potentiële gemeentelijke monumenten uit de periode tot en met 1965 wil de gemeente Hilversum een verdiepingsslag maken. Het is ook een nieuwe impuls voor het gemeentelijke speerpunt.

De monumentenstatus geeft ook aanleiding tot misverstanden. Jack Kok ."Mensen denken vaak: `Nu kan er niks meer met mijn pand'. Het tegendeel is meestal waar. Neem nou bijvoorbeeld de Torenlaan 30. Samen met de bewoners en architect Matthijs van der Grinten is er een plan voor restauratie gemaakt voor een pand waarin goed gewoond kan worden. Dat is een groot spanningsveld; onze wens om het monumentale in stand te houden en/of te verbeteren en de wens van de eigenaars om comfortabel te wonen. Maar daar kom je uit als je er zorgvuldig mee omgaat. De bewoners wilden meewerken en de architect is een fenomeen. Hij kan monumenten laten praten. Nu hoeft het pand alleen nog maar in de originele kleur te worden geschilderd en dan is het klaar".

Het is zijn ervaring dat bewoners van deze oude panden, zoals in De Boomberg, best bereid zijn om te investeren in het monumentale karakter van hun huis. "Ze hebben er ook wel rekening mee gehouden, want ze hebben voor zo'n oud pand gekozen. Als wij met oplossingen komen die het monumentale ten goede komen, zullen ze sneller met ons meegaan. En we doen meer. We wijzen ze de weg in subsidieland. De vroegere subsidies zijn nu omgezet in laag rentende leningen van het Prins Bernhardcultuurfonds en het Nationaal Restauratiefonds. Voor eigenaars belangrijk, want de restauratie moet wel betaalbaar blijven. Ik heb in mijn vrije tijd een database van leveranciers van gebruikte en nieuwe speciale bouwmaterialen opgezet en daarmee heb ik al menigeen kunnen helpen. Zo kon ik de kerk op de Kerkbrink voor de restauratie van de consistorie voor oude dakpannen verwijzen naar een tweedehands handel in bouwmaterialen in Friesland. Nu is deze consistorie in heel Hilversum het enige pandje met echte Oegstgeester pannen.
Ik vind het leuk om belangen zo kort te sluiten. Na de start van de restauratie van de watertoren overwoog de opdrachtgever om de ontbrekende stukken ornament te laten maken, maar wie kan dat nog? Ik leg dan de contacten met een specialist en ga daarna gauw door met mijn andere werk. Op die manier lever je meerwaarde voor monumentenzorg en is de monumentenstatus van een pand niet een belasting voor de eigenaar. Het is ook geven en nemen. Dit werk vraagt veel creativiteit en natuurlijk zijn er ook wensen van eigenaars van monumenten waarmee wij het absoluut niet eens kunnen zijn. Een pand is niet voor niets monument"