Gemeente Hilversum


* Recent toegevoegd

Trots op gerestaureerd Pipi Langkoushuis

publicatiedatum: dinsdag 3 juni 2008

Het heeft een hoop geld, energie en overleg gekost, maar na een periode van twee jaar van ingrijpende restauratiewerkzaamheden wonen Liesbeth Gouwens, Herald Top en hun twee dochtertjes eindelijk in hun Pipi Langkoushuis; Torenlaan 30. Want dat was wat zij drie geleden zochten toen ze het oog hadden laten vallen op de fraaie Boombergwijk. Zij hadden daarvoor zes jaar in Londen gewoond. Liesbeth: "We zochten een huis in het centrum van het land, dichtbij Schiphol". Uiteindelijk vielen ze voor het bouwvallige huis uit 1890 in De Boomberg. "Toen we dit huis zagen, wisten we het meteen; dit is 'm. De goede maat, met heel veel sfeer. Dit huis paste ons".

Het rijksmonument verkeerde in een slechte staat. Als het buiten regende, regende het ook binnen. "Je kon je beter afvragen wat niet rot was. Het huis was niet geïsoleerd, alle elektra moest vervangen worden, er zat enkel glas in, de vloeren waren rot, het dak moest vervangen worden enz. Bij alles dachten we aanvankelijk: 'Het kan ook meevallen....', maar dat was niet altijd zo".

Zelfde taal
Liesbeth en Herald wilden met het dak beginnen. "Monumentenzorg van de gemeente stond er niet onwelwillend tegenover. Men wilde vooral weten wie de werkzaamheden zou uitvoeren. Dat begrepen we snel toen we aannemers om offertes gingen vragen. De een na de ander haakte af. Ze konden het niet. Er was echt oud vakmanschap nodig. Totdat aannemer Valkenburg kwam. Dat is een specialist, die het dak, de daklijsten en goten samen met loodgieter Frank van Rhijn heel mooi heeft gerestaureerd. De gemeente heeft ons deskundigen aanbevolen, zoals architect Matthijs van der Grinten. De mensen van monumentenzorg en hij spraken dezelfde taal. Wat hier tot stand is gebracht, is vooral zijn verdienste. Alles hier binnen is weggeweest, maar het ziet er nu uit alsof het altijd zo is geweest".

Echte liefhebbers
"De samenwerking met gemeentelijke monumentenzorg verliep goed. Het ging allemaal weliswaar niet zonder slag of stoot, maar er was ook begrip voor onze wensen. Wij begrepen best dat als je zo'n monument koopt dat je dan eigenlijk eigenaar wordt van publiek bezit. Wij wilden net zoals de gemeente de oude stijlkenmerken restaureren, maar ook comfortabel wonen en dan heb je een gemeente nodig, zoals Hilversum, die meewerkt. De mensen van monumentenzorg hier zijn echte liefhebbers, heel geïnteresseerd, toegankelijk en bereid tot overleg. Ze zitten natuurlijk in een strak keurslijf, maar ze zijn niet rigide".

Inmiddels wordt de laatste hand gelegd aan de restauratie. De woning wordt aan de buitenkant geschilderd en de tuin wordt aangelegd. Wordt het ook een tuin in de stijl van weleer? Liesbeth: "We doen dat op dezelfde manier als we met het huis hebben gedaan. Wat past bij het huis, wat past bij de buurt? Vervolgens gebruiken we goede materialen, bij voorkeur uit die tijd". En bijna verontschuldigend: "Je moet hiervoor ook wel een beetje een tic hebben".