Het Nederlandse Rode Kruis

Persberichten

Rode Kruis start massale noodhulpoperatie in Somalië

Het Rode Kruis start met een massale noodhulp operatie voor meer dan een half miljoen mensen in Somalië die dringend behoefte hebben aan voedsel en water. Honderdduizenden mensen bevinden zich in een levensbedreigende situatie door het escalerende geweld tussen diverse stammen in de regio en de aanhoudende droogte in Somalië. De hoge inflatie en de wereldwijde stijging van voedsel- en brandstofprijzen verslechteren de situatie.
'We staan momenteel voor de ergste tragedie van het afgelopen decennium in Somalië', zegt Pascal Hundt, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Somalië. 'De leefomstandigheden voor veel families zijn extreem moeilijk. De mensen in de regio kunnen niet veel meer hebben na jaren van non-stop geweld. Hun worsteling om in leven te blijven tussen extreem geweld en voedselschaarste wordt tot het uiterste beproefd. De kans op het vinden van water, eten en een veilig heenkomen lijkt met de dag kleiner te worden'.

De humanitaire situatie in Somalië staat bij het Rode Kruis bekend als een van de meest zorgelijke wereldwijd. Deze is sinds begin dit jaar alleen maar verslechterd. In een groeiend aantal steden en dorpen in het midden en zuiden van het land zijn gevechten uitgebroken. Vooral de hoofdstad Mogadishu lijdt op dit moment onder de gewelddadigheden. Het Rode Kruis gaat in de komende weken aan meer dan 435.000 mensen onder meer voedsel, water, tenten en andere primaire noodhulpgoederen distribueren.