Gemeente Coevorden


Handhaving illegaal geplaatste antenne-installaties

Binnen de gemeente Coevorden wordt systematisch controle uitgevoerd op naleving van de wet- en regelgeving op het gebied van Bouw, (Brand)veiligheid, Milieu, Water en Ruimtelijke zaken. In het kader van deze systematische controle heeft een van onze medewerkers een inventarisatie gemaakt en controle uitgevoerd inzake antenne-installaties die binnen gemeentegrenzen zijn geplaatst.

Hierbij is relevant of deze met of zonder vergunning zijn geplaatst. Uit de controle is gebleken dat binnen de gemeentegrenzen diverse antenne-installaties zijn geplaatst. Alle eigenaren van een zonder bouwvergunning geplaatste antenne-installatie ontvangen een brief met bijlagen over de mogelijkheden om de installatie te legaliseren. Tegen eigenaren van een antenne-installatie die niet kan worden gelegaliseerd wordt handhavend opgetreden.

Wet- en regelgeving
Voor het plaatsten van antenne- installaties gelden diverse wetten en regels.

Europees kader
In de discussie rondom de plaatsing van antenne-installaties wordt artikel 10 van het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheid (EVRM) genoemd. Dit artikel (recht van meningsuiting) is op telecommunicatie in zoverre van toepassing, dat een algemeen verbod in een bestemmingsplan om antenne-installaties op te richten zich in beginsel t hiermee niet verdraagt. Artikel 10 van het EVRM tast de verplichting tot het aanvragen van een vergunning krachtens de Woningwet c.a. niet aan.

Het Nationaal Antennebeleid Rond het wettelijke kader is ten aanzien van het plaatsen van antennes een Nationaal Antennebeleid vastgesteld. In het Nationaal Antennebeleid zijn landelijke afspraken gemaakt waaraan de plaatsing van antenne-installaties moet voldoen. .

Telecommunicatiewet/zendamateurs Als iemand zendamateur wil worden, moet deze over de vereiste technische kennis beschikken. Zendamateurs moeten weten welke regels bij het nationaal/internationaal radioverkeer gelden. De dienst Agentschap Telecom van de Ministerie van Economische Zaken toets die kennis door middel van een examen. Radiozendamateurs dienen een diploma te hebben. .

Wet milieubeheer (Wm)
De Wm kent een algemene zorgplicht. Zendmasten met een vermogen van meer dan 4KW hebben volgens de Wm een milieuvergunning nodig.

Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO)/ Woningwet(Ww) In de WRO is vastgesteld hoe lokale overheden met bestemmingsplannen moeten omgaan, hoe deze aangepast moeten worden en hoe vrijstellingen verleend kunnen worden.Bij de aanvraag om een bouwvergunning wordt gekeken of het bouwwerk past binnen het geldende bestemmingsplan. Een antennemast is een bouwwerk in de zin van artikel 1 van de Bouwverordening. Dit betekent dat voor het plaatsen van een dergelijke mast in principe een bouwvergunning noodzakelijk is als bedoeld in artikel 40 van de Ww.Ten aanzien van deze vergunningsplicht dient onderscheid te worden gemaakt tussen masten met de daarbij behorende technische installatie tot een hoogte van 5 meter, masten met de daarbij behorende technische installatie tussen de 5 en de 40 meter en masten met de daarbij behorende technische installatie van 40 meter of hoger. Aan welke eisen een antenne-installatie moet voldoen, wanneer het bouwvergunningvrij of licht-bouwvergunningplichtig is, staat in het Besluit bouwvergunningvrije en licht-bouwvergunningplichtige bouwwerken.