Ingezonden persbericht

IT-sector terughoudend ten aanzien van globalisering

Onderzoek EquaTerra brengt meningen topmanagers wereldwijd in kaart

(4 juni 2008) IT-managers zijn minder geneigd voordeel te halen uit de zakelijke kansen die globalisering biedt dan hun tegenhangers in de directie. Zo blijkt uit recent diepteonderzoek van uitbestedingsexpert EquaTerra.

Top IT-managers wereldwijd, staan verrassend gereserveerd tegenover globalisering, Want het is juist de IT-sector die voortdurend profiteert van aanzienlijke investeringen als gevolg van globalisering.

Het EquaTerra-onderzoek naar globalisering, is uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit in opdracht van EquaTerra en World 50. Het brengt gedetailleerd de meningen in kaart van meer dan tweehonderd top- en hogere managers uit Noord- en Zuid-Amerika, West-Europa en Zuidoost-Azië, over wereldwijde concurrentie en de mogelijkheden en obstakels om de eigen activiteiten naar andere delen van de wereld uit te breiden.

Van alle 217 topmanagers die deelnamen, ziet 90 procent globalisering als een onvermijdelijke en positieve ontwikkeling. Maar respondenten uit de IT-sector, geven 14 procent minder vaak aan dat hun bedrijf gunstig is gestemd over globalisering. En de IT-ers verwachten 17 procent minder vaak dat globalisering een positief effect heeft op hun bedrijf.

Kosten en kansen
Managers werkzaam in de IT-sector, zijn in het algemeen ook meer gericht op kostenverlaging, zien globalisering als een manier om de kosten te drukken en investeren in IT als reactie op de gevolgen van globalisering. Dit staat lijnrecht tegenover andere mogelijkheden, zoals het benutten van mondialisering om nieuwe markten aan te boren, zakelijke processen efficiënter te laten verlopen en het vinden en werven van buitenlands talent.

Andere kopzorgen die IT-managers hebben over mondialisering, zijn de uitval van IT-processen, het verliezen van controle door wereldwijd uitbesteden, de teloorgang van het traditionele IT-carrièremodel en de vrees het leiderschap in de toekomst kwijt te raken.

"Hoewel sommige genoemde bezwaren binnen de sector gegrond zijn, heeft de IT-sector ook een prachtige kans om het voortouw te nemen. De sector zou zichzelf als voorloper moeten zien, in plaats van zich af te wenden van de geboden kansen", zegt Phil Morris, Managing Director of EquaTerra Europe. "Globalisering is een veelzijdige terrein dat deskundige inbreng nodig heeft om er het beste uit te kunnen halen."

Ga voor de volledige onderzoeksresultaten van het ´Equaterra Globalisering-onderzoek´ naar http://www.equaterra.com/kr/research/The-Benefits-and-Challenges-of-Globalization-all.aspx . Meer achtergrondinformatie over dit onderwerp biedt: http://www.equaterra.com/kr/research/The-Benefits-and-Challenges-of-Globalization-all.aspx

Voor vragen, interview-aanvragen en case studies, kunt u contact opnemen met:

PublieksWerk B.V.
Mirja van Baggem
t: (020) 486 21 39
e: equaterra@publiekswerk.nl

Over het onderzoek
Het onderzoek ´The Benefits and Challenges of Globalization´ is in februari uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit in opdracht van EquaTerra en World 50. Voor het onderzoek zijn wereldwijd 217 topmanagers uit negentien bedrijfstakken ondervraagd over de voordelen van en uitdagingen van globalisering. Van de respondenten kwam 46 procent uit Noord-Amerika, 39 procent uit West-Europa, 5 procent uit Azië en 10 procent uit overige landen. 62 Procent was werkzaam bij een organisatie met een omzet van meer dan 1 miljard euro en 19 procent bij een organisatie waar de omzet lager is dan 500 miljoen dollar. Van de managers betrokken bij het onderzoek was 35 procent lid van de Raad van Bestuur en CEO, CFO of CTO en 28 procent binnen de directie verantwoordelijk voor overige disciplines. De overige respondenten waren managers op lagere niveaus. Alle belangrijke bedrijfstakken waren vertegenwoordigd, maar de meerderheid van de respondenten kwam uit de financiële dienstverlening, de hoogwaardige technologie en de consumentengoederen.

Over EquaTerra
De consultants van EquaTerra helpen hun opdrachtgevers bij het duurzaam toevoegen van waarde in hun IT- en bedrijfsprocessen. De adviseurs hebben gemiddeld meer dan 20 jaar ervaring in hun vakgebied en hebben meer dan 2000 veranderings- en uitbestedingsprojecten ondersteund en begeleid in meer dan 60 landen in Amerika, Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Zuidoost-Azië. De consultants hebben uitgebreide kennis en ervaring van en met uitbestedingsprojecten in financiële dienstverlening, personeelszaken, ICT, inkoop en andere essentiële bedrijfsprocessen. EquaTerra helpt klanten bij het realiseren van significante kostenbesparingen en procesoptimalisering, door organisatieverandering, shared services en uitbesteding.

Over World 50
World 50 biedt topmanagers van toonaangevende organisaties wereldwijd een betrouwbaar forum voor het open delen en ontwikkelen van ideeën en oplossingen. Leden zijn vakgenoten, maar concurreren niet met elkaar en zoeken niet elkaars klandizie. World 50 bestaat uit Marketing 50 voor marketingmanagers, Human Resource 50 voor leidinggevenden op het gebied van human-resource, Global 50 voor bestuursvoorzitters van ondernemingen, Supply Chain 50 voor leidinggevenden op het gebied van de toeleveringsketen en Sustainability 50 voor managers verantwoordelijke voor duurzame bedrijfsvoering. Elke besloten groep voorziet zijn leden van exclusieve toegang tot uitvoerenden van toonaangevende bedrijven, hoogstaande zakelijke- en wereldleiders en gefaciliteerde kennisdeling van belang voor het bedrijf en de carrière van elk lid. Meer informatie biedt: www.world50.com .