Nederlands Jeugdinstituut


Startconferentie Erkenningscommissie Jeugdinterventies

Op 5 juni 2008 organiseren het Nederlands Jeugdinstituut / NJi, het RIVM/Centrum Jeugdgezondheid en Centrum Gezond Leven in Ottone te Utrecht een startconferentie voor de Erkenningscommissie Jeugdinterventies. Deze onafhankelijke commissie beoordeelt de kwaliteit en effectiviteit van jeugdinterventies. Tijdens de conferentie wordt de Erkenningscommissie gepresenteerd en komt het hoe en waarom van het toetsen en erkennen van interventies aan bod.

Erkenningscommissie
Sinds juni 2007 beoordeelt de Erkenningscommissie Jeugdinterventies interventies uit de jeugdzorg, jeugdgezondheidszorg en jeugdwelzijn. Interventies krijgen van de commissie een erkenning als in theorie effectief,bewezen effectief of worden niet erkend. Dit gebeurt aan de hand van weloverwogen criteria en volgens een vaste procedure. De commissie geeft ook advies over de verdere ontwikkeling en evaluatie van beoordeelde interventies. De Erkenningscommissie is samengesteld uit experts uit wetenschap, beleid en praktijk en wordt in haar werk ondersteund vanuit het NJi en het RIVM. Doel van de Erkenningscommissie is het gebruik van meer effectieve jeugdinterventies te stimuleren. Bovendien wil zij met haar werk een stimulans zijn voor de ontwikkeling van effectieve interventies en voor onderzoek naar de effectiviteit. De commissie beleeft op 5 juni aanstaande haar officiële start.

Meer informatie?
Het NJi publiceert interventies die erkend zijn door de Erkenningscommissie Jeugdinterventies op de website van de Databank Effectieve Jeugdinterventies. Op deze website is ook informatie te vinden over interventies die (nog) niet erkend zijn. Voor meer informatie over de beoordelingsprocedure en het indienen van interventies kunt u contact opnemen met de algemeen secretaris van de erkenningscommissie, Nienke Holter, (030) 230 65 74, e-mail erkenningjeugdinterventies@nji.nl. Bij haar kunt u ook terecht voor informatie over de startconferentie op 5 juni.