NCRV

Het Blauwe Goud

Het Blauwe Goud: oorlog beïnvloedt drinkwater

Donderdag 5 juni 2008

19.55 uur, Nederland 2

Exclusieve gesprekken met Prins Willem-Alexander

Het Blauwe Goud is een vierdelige NCRV-serie van Marcel Quartel over de wereldwijde waterproblematiek. Onderdeel in elke aflevering van de serie is een exclusief gesprek met Prins Willem-Alexander, voorzitter van de VN-adviseursgroep voor water en sanitatie.

Nog altijd heeft meer dan een miljard mensen op aarde geen toegang tot schoon drinkwater. De Nederlandse overheid en een drinkwaterbedrijf zijn in Vietnam bezig de watervoorziening voor acht miljoen inwoners structureel te verbeteren. De kwaliteit van het drinkwater in miljoenenstad Ho Chi Minhstad (Saigon) is erg slecht. De schade die de Vietnamoorlog aan de infrastructuur heeft aangericht wordt nu hersteld.

In de stad Can Giuoc vertelt een Vietnamese bootvluchteling die in Nederland terecht kwam, hoe hij de 30.000 inwoners in zijn geboorteland helpt aan veilig en betrouwbaar drinkwater, nu hij daar weer woont.

Verder aandacht voor een drinkwaterproject in Nigeria, dat gekoppeld is aan een voorlichtingsprogramma om iets te doen aan de schrijnende situatie van ondervoeding bij vooral kinderen en vrouwen. Ook wordt er gesproken over de vanzelfsprekendheid van schoon water in Nederland.