Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Startbijeenkomst NWO-thema 'Maatschappelijk Verantwoord Innoveren'

5 juni 2008

Op donderdag 5 juni vindt in het Nutshuis in Den Haag een startbijeenkomst plaats van het NWO-thema Maatschappelijk Verantwoord Innoveren (MVI), ethische en maatschappelijke verkenning van wetenschap en technologie. 's Ochtends is de opening van het programma, 's middags is er een ontmoetings- en informatiemarkt voor onderzoekers. Onderzoekers kunnen dan contacten te leggen met onderzoekers uit andere disciplines, zodat ze gezamenlijk subsidieaanvragen kunnen indienen. Ook is er ruimte voor vragen met betrekking tot de call, het programma en de onderzoeksagenda.

Belangstellenden voor het ochtend- en/of middagprogramma kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier op de website (www.nwo.nl/mvi). Op de website is ook het dagprogramma van de bijeenkomst gepubliceerd. Plaatsing gebeurt op volgorde van binnenkomst.

Het MVI-programma heeft betrekking op vraagstukken rond technologische ontwikkelingen waarvan te vermoeden is dat zij ingrijpende effecten zullen hebben op individu en/of samenleving. Dit betreft enerzijds ontwikkelingen rond nieuwe technologieën (zoals ICT, nanotechnologie, biotechnologie en neurowetenschappen) en anderzijds technologische systemen in transitie (zoals landbouw en gezondheidszorg). Het programma is gericht op het pro-actief onderzoeken van de ethische en maatschappelijke aspecten van technologische ontwikkelingstrajecten. Hierbij wordt ook aandacht gevraagd voor het internationale perspectief. Intensieve samenwerking tussen alfa-, bèta/technische- en gamma-onderzoekers is een belangrijk uitgangspunt in het programma.

Call for Proposals

De Call for Proposals en de programmabeschrijving worden eind april op de website gepubliceerd. Deadline voor het indienen van vooraanmeldingen is 2 september 2008. Op de startbijeenkomst zal de Call for Proposals worden toegelicht.

Meer informatie bij:

* Marlies van de Meent-Nutma (NWO Geesteswetenschappen)
* 070 344 0809

* meent@nwo.nl

* Programma-website: http://www.nwo.nl/mvi