Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
14 mei 2008

De kunstverzamelaar: filantropie of zelfverheerlijking? Congres 5 en 6 juni 2008, locatie: het Groninger Museum

Op 5 en 6 juni organiseert het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met het Groninger Museum het internationale congres The Art Collector: Between Philanthropy and Self-Glorification. Centraal staat het belang van kunstverzamelaars voor de ontwikkeling en receptie van kunst en de vraag of het alleen de liefde voor kunst is die verzamelaars aanzet tot telkens weer die nieuwe aankoop.

Of het gaat om de doorbraak van Vincent van Gogh, Jackson Pollock of de Young British Artists, het zijn veelal particuliere verzamelaars die hier een voortrekkersrol in hebben vervuld. Filantropie lijkt daarbij de grote drijfveer te zijn: het is het gedoodverfde motief om eigen vermogen uit te geven aan al dan niet bekende kunst. Maar hebben verborgen, minder verheven motieven niet minstens even grote invloed op het ontstaan van collecties? Laten zij zich niet overwegend drijven door hun behoefte hun status en smaak te etaleren en hun naam te vereeuwigen? Kortom: worden verzamelaars niet vooral gedreven door zelfverheerlijking?

Behalve het blootleggen van de verschillende motieven om te verzamelen heeft het congres een breder doel. In de huidige tijd waarin de overheid zich steeds verder terugtrekt uit het culturele leven, neemt het belang van particuliere verzamelaars toe. Kunstverzamelaars zijn voor een groeiende groep kunstenaars essentieel voor de uitoefening van hun beroepspraktijk, evenals voor de collectievorming van musea. Tijdens het congres wordt het actuele belang van verzamelaars in het perspectief geplaatst van de hoogtijdagen van het particuliere mecenaat, de vroege twintigste eeuw. Op deze manier hoopt het congres de hedendaagse verzamelaar te inspireren, hem / haar een plek te geven in het maatschappelijk debat en het academisch onderzoek op het gebied van verzamelen te stimuleren.

Onder de sprekers bevinden zich onder meer de biografen van Isabella Stewart Gardner, Helene Kröller-Müller en Richard Wallace; hun onderzoek laat de invloed zien die één persoon kan hebben op de receptie van kunst. Andere sprekers zijn onder anderen: Renée Steenbergen, auteur van het boek De Nieuwe Mecenas, dat in juni verschijnt, Esmée Quodbach van het Center for the History of Collecting in America, Peter Trippi, directeur van Projects in 19th Century Art in New York en redacteur van het Fine Art Connoisseur magazine, Dorothee Wimmer van de Freie Universität Berlin en Ekkehart Mai, vice-directeur van het Wallraf Richartz Museum in Keulen.

U kunt zich aanmelden voor het congres door een email te sturen naar Ilja Hengeveld: i.l.hengeveld@rug.nl. Uw aanmelding is definitief na overmaking van het deelname bedrag (¤135,- / ¤ 50,- voor studenten) op bankrekeningnummer 97 85 93 197, ten name van Biografie Instituut te Groningen.

Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksuniversiteit Groningen, www.biografieinstituut.nl/artcollector.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eva Rovers, e.m.rovers@rug.nl, 050 363 5945 / 06 28 789 336

Fotobijschrift:
Voorkant brochure The Art Collector. Between Philanthropy and Self-Glorification

Groninger Museum - Museumeiland 1 - Postbus 90 - 9700 ME Groningen +31 (0)50 3666555 - I 0900-8212132 - info@groningermuseum.nl Geopend: di. t/m zo. en feestdagen 10.00 tot 17.00 uur en op vrijdag tot 22.00 uur Gesloten: op maandag, 1 januari en 25 december

Klik hier om u af te melden van de nieuwsbrief.