Rijksuniversiteit Groningen

Traders, ties and tensions: the interaction of Lübeckers, Overijsslers and Hollanders in late medieval Bergen

Datum: 05 juni 2008

Promotie: mw. J.J. Wubs-Mrozewicz, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Traders, ties and tensions: the interaction of Lübeckers, Overijsslers and Hollanders in late medieval Bergen

Promotor(s): prof.dr. D.E.H. de Boer, prof.dr. J.E. Olesen

Faculteit: Letteren

Banden en spanningen in de relaties van hanze-leden met de Hollanders in het Noorse Bergen

In haar proefschrift beschrijft Justyna Wubs-Mrozewicz de onderlinge relaties tussen twee uiteenlopende groepen hanzeaten (Lübeckers en Overijsselaars) onderling én tussen deze hanzeaten en Hollanders (vooral Amsterdammers) in Bergen (Noorwegen), in de periode 1300 - 1560. Een van haar conclusies is dat de relaties tussen Lübeckers, Overijsselaars en Hollanders in het Bergen van de Late Middeleeuwen ingewikkelder zijn geweest dan op grond van eerder onderzoek werd verondersteld, zeker wanneer dit vanuit een langetermijnperspectief wordt beschouwd.

Wubs-Mrozewicz beschrijft de ontwikkeling en veranderingen in de omgang tussen Lübeckers, Overijsselaars en Hollanders in Bergen in de context van handelspolitieke relaties, vormen van bestuur, vestigingsbeleid, het opstellen van interne regels, speciale handelsomstandigheden, en manieren van conflictoplossingen. Ze putte voor haar onderzoek uit verscheidene nieuwe archiefbronnen en paste een nieuw analytisch kader toe. Om de kern van de verhoudingen in Bergen goed te kunnen begrijpen gebruikte ze een analysekader waarbij de banden en spanningen tussen Lübeckers, Overijsselaars en Hollanders werden onderzocht.

Justyna Wubs-Mrozewicz (Polen, 1976) studeerde skandinavistiek met specialisatie Scandinavische geschiedenis aan de universiteit van Poznan. Ze verrichte haar onderzoek bij het Hanze Studie Centrum aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Van dit proefschrift verschijnt een handelseditie bij Uitgeverij Verloren, in de reeks Groninger Hanze Studies, ISBN 9789087040413. /ES

Bestellen:

Traders, Ties and Tensions / druk 1
Traders, Ties and Tensions / druk 1
Wubs-Mrozewicz, J.J.