Bouwend Nedederland

KansRijk 2008: hét evenement voor duurzaamheid en innovatie in Nederland
27-05-2008

Duurzaamheid en innovatie. Het zijn zo'n beetje de toverwoorden van dit moment. Er gebeurt gelukkig al heel veel op dit gebied, zeker in Nederland. SenterNovem organiseert daarom KansRijk 2008, hét evenement voor duurzaamheid en innovatie. Zij doet dit samen met de Ministeries van EZ, VROM en VenW, Octrooicentrum Nederland, de EVD en Syntens dit jaar voor de vierde keer. Op KansRijk kunnen bedrijfsleven, overheden, kennisinstellingen, adviesbureaus, kennispartners en maatschappelijke organisaties inspiratie opdoen, advies krijgen en contacten leggen. Maar KansRijk is vooral de plek om meer te weten te komen over innovatie en duurzaamheid. Daarnaast krijgen de bezoekers inzicht in de kennis en regelingen op het gebied van innovatie en duurzaamheid in Nederland.

Datum KansRijk: donderdag 5 juni. Locatie: Nieuwegeins Business Center.

De minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, zal KansRijk openen. Haar boodschap: we hebben innovatieve ondernemers nodig om Nederland nog duurzamer te maken. Ter afsluiting van deze dag vindt het debat Energie in de prachtwijk plaats, met minister van WWI Ella Vogelaar. Zij zal tevens de NET-Trofee uitreiken, een prijs van het Ministerie van VROM om initiatieven op het gebied van energiebewust wonen en werken te stimuleren.

Hieronder de thema's van KansRijk 2008:

* KansRijk & Mobiliteit: Schoon rijden doe je zo


- Schone lucht is hier het toverwoord. De gemeente Amsterdam geeft in workshops een toelichting op haar ambitieuze verkeersplan. Dit houdt onder andere in dat verouderde voertuigen wellicht geweerd gaan worden uit de binnenstad. Een voorbeeld voor andere gemeenten?


- Daarnaast in andere workshops en op de beursvloer veel aandacht hoe je via gerichte programma's en regelingen gedragsveranderingen teweeg zou kunnen brengen om zo overheidsdoelstelling mbt schone lucht te halen.
* KansRijk & Gebouwen: Klimaatneutraal kan


- Technisch is het mogelijk. Vinden de spelers in de bouwketen elkaar op weg naar duurzaam bouwen en wonen?


- Daarom veel aandacht in workshops en op de beursvloer voor `Meer met Minder'. Een initiatief tussen overheid samen met de andere spelers in de bouwketen om woning- en gebouweigenaren zo eenvoudig mogelijk en zonder hogere maandlasten energie wil laten besparen.


- En natuurlijk de uitreiking van de NET-trofee. Drie finalisten zijn over gebleven: TNT, Oost Flevoland Woondiensten en de gemeente Veenendaal. De finale presentatie is op KansRijk. Op basis hiervan zal de jury onder leiding van Elco Brinkman de winnaar aanwijzen.

* KansRijk & Biobased economy: Bewust met biomassa


- Hoe zit het met de 2^e generatie biobrandstoffen,en biomassa?


- Wat zijn de (duurzaamheids)critera die we toepassen?


- Workshops over duurzame biomass-import, duurzaam met dierlijke mest en innovatieve planontwikkeling voor windenergie
* KansRijk & Duurzaamheid: Gewoon groener werken


- Veel aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en ketenaanpak in relatie tot -het volgende toverwoord- Cradle to Cradle filosofie.


- Op de beursvloer veel C2C producten rondom het onderwerp 'kantoor'


- Een interessante dialoog tijdens een workshop tussen een ondernemer die C2C wil werken maar dit nu (nog) niet kan. Wat kunnen overheid en ondernemer hiervan leren.


- SG Hans van der Vlist geeft een reflectie op de rol van VROM als aanjager van de C2C filosofie en het opzetten van de kennisinfrastructuur hiervoor


- C2C is ook onderwerp voor een plenaire sessie: wat zijn de eisen voor een goed C2C ontwerp. Wat is hier de rol van bedrijven en overheid?

* KansRijk & Industrie: Innovatief omspringen met energie


- Uitreiking van EIA award. Finalisten geven een flitspresentatie


- Forum over zuiniger met energie in de industrie. Nederland wil een van de schoonste en zuinigste energielanden in Europa worden. Wat zijn nu eigenlijk de knelpunten en kansen voor innovatieve technologie in de industrie. Vooral WKK kan hierbij een belangrijke rol spelen. Hoe kunnen we interne cohesie bevorderen tussen overheid en de industrie.

* KansRijk & Water: In, rond en met het water


- water als vervoersmodaliteit


- Watertechnologie en kansen voor export


* KansRijk & Partners


- Veel animo voor de meet & greet sessies


- Samen met onze partners van KansRijk kunnen we meer diepgang en service bieden. Beter aansluiten bij de vraagbehoefte van de klant. Hoe gaan we dat vorm geven.

Uitgebreide en voortdurend geactualiseerde informatie over KansRijk 2008 vindt u op www.senternovem.nl/kansrijk.