KansRijk 2008: hét evenement voor duurzaamheid en innovatie

27/05/2008 14:40

SenterNovem

Duurzaamheid en innovatie. Het zijn zo'n beetje de toverwoorden van dit moment. Er gebeurt al veel op dit gebied, zeker in Nederland. SenterNovem organiseert daarom KansRijk 2008, hét evenement voor duurzaamheid en innovatie. Zij doet dit samen met de Ministeries van EZ, VROM en VenW, Octrooicentrum Nederland, de EVD en Syntens. Op KansRijk kunnen bedrijfsleven, overheden, kennisinstellingen, adviesbureaus, kennispartners en maatschappelijke organisaties inspiratie opdoen, advies krijgen en contacten leggen. KansRijk biedt vooral mogelijkheden om meer te weten te komen over innovatie en duurzaamheid in Nederland. KansRijk vindt plaats op donderdag 5 juni in het Nieuwegeins Business Center en begint om 09.30 uur. Het is de vierde keer dat KansRijk wordt gehouden.

De minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, zal KansRijk openen. Haar boodschap: we hebben innovatieve ondernemers nodig om Nederland duurzamer te maken. In de aansluitende plenaire sessie 'Duurzaam ondernemen, Kansen voor ondernemers' o.l.v. de minister gaat ze in op de maatschappelijke innovatieagenda op het terrein van duurzame energie. Zij geeft hierin de laatste stand van zaken en laat zien wat er nu al gebeurt. Ook schetst ze de ideeën die er leven om kennisinstellingen en ondernemers die samenwerken aan innovatie en duurzame energie te ondersteunen. EZ werkt samen met andere ministeries aan de maatschappelijke innovatieagenda.

Ter afsluiting van KansRijk 2008 vindt om 16.00 uur het debat Energie in de prachtwijk plaats, met de minister van Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar. Zij zal tevens de NET-Trofee uitreiken, een prijs van het Ministerie van VROM om initiatieven op het gebied van energiebewust wonen en werken te stimuleren.

Wat heeft KansRijk 2008 te bieden:

KansRijk & Mobiliteit: Schoon rijden doe je zo


- Schone lucht is hier het sleutelwoord. De gemeente Amsterdam geeft in workshops een toelichting op haar ambitieuze verkeersplan. Dit houdt onder andere in dat verouderde voertuigen wellicht geweerd gaan worden uit de binnenstad. Een voorbeeld voor andere gemeenten?


- Daarnaast in andere workshops en op de beursvloer veel aandacht voor subsidiemogelijkheden en hoe je via gerichte programma's en regelingen gedragsveranderingen teweeg zou kunnen brengen om de overheidsdoelstelling op het gebied van schone lucht te realiseren.

KansRijk & Gebouwen: Klimaatneutraal kan


- Technisch is al veel mogelijk. Vinden de spelers in de bouwketen elkaar op weg naar klimaat neutrale wijken in 2020 en naar duurzaam bouwen en wonen? Veel aandacht hiervoor in debat, workshops en in het paviljoen Gebouwde Omgeving.


-'Meer met Minder', het Nationale Energiebeparingsprogramma voor de bestaande bouw waarin verschillende partijen in de bouw, energiebedrijven en overheid samenwerken, presenteert de eerste resultaten.


- De uitreiking van de NET-Trofee. Drie finalisten zijn over gebleven: TNT Real Estate, Oost Flevoland Woondiensten en de gemeente Veenendaal. Zij presenteren zich op KansRijk. De jury onder leiding van Elco Brinkman, voorzitter en directeur van Bouwend Nederland, maakt de winnaar bekend en minister Vogelaar reikt de trofee uit: een geldbedrag van EUR 25.000 en een kunstwerk.

KansRijk & Biobased economy: Bewust met biomassa


- Informatie op de beursvloer over biomassa bronnen en toepassingen van biomassa zoals elektriciteit, warmte, transportbrandstoffen en producten.


- In de workshops zijn de onderwerpen duurzame biomassa-import, duurzaam met dierlijke mest en innovatieve planontwikkeling voor windenergie.

KansRijk & Duurzaamheid: Gewoon groener werken


- Veel aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en ketenaanpak in relatie tot de Cradle to Cradle (C2C) filosofie en praktische informatie.


- In het duurzaamheidspaviljoen tastbare C2C kantoorproducten.


- C2C is ook onderwerp voor een plenaire sessie: wat zijn de eisen voor een goed C2C ontwerp. Wat is hier de rol van bedrijven en overheid?

KansRijk & Industrie: Innovatief omspringen met energie


- Uitreiking van EIA-award. De Energie Investeringsaftrek stimuleert duurzame innovatieve ontwikkelingen die de energie-efficiency verbeteren. Het publiek kiest uit de vier genomineerde favorieten de finalist, die een flitspresentatie geeft.


- Forum over zuiniger met energie in de industrie. Nederland wil een van de schoonste en zuinigste energielanden in Europa worden. Wat zijn nu eigenlijk de knelpunten en kansen voor innovatieve technologie in de industrie? Vooral WKK (warmte/kracht koppeling) kan hierbij een belangrijke rol spelen. Hoe kunnen we interne cohesie bevorderen tussen alle belangrijke partners?

KansRijk & Water: In, rond en met het water


- Water als vervoersmodaliteit.


- Watertechnologie en kansen voor export.

KansRijk & Partners


- Veel animo voor de meet? onderdelen: themacafe's, matchmaking en lunchen met ...


- Samen met onze partners van KansRijk wil SenterNovem meer diepgang en service bieden om zo beter aan te sluiten bij de vraagbehoefte van de klant. Hoe gaan we dat vorm geven?

SenterNovem organiseert KansRijk 2008 klimaat neutraal.

Het complete programma en actuele informatie over KansRijk 2008 vindt u op www.senternovem.nl/kansrijk.





http://www.senternovem.nl/kansrijk

http://www.senternovem.nl